'Het kantorenbeleid komt te laat en is te streng'

Amsterdam snijdt zichzelf in de vingers met ballotage van internationale huurders voor nieuwe kantoorgebouwen. Volgens vastgoedbranche en ondernemers zullen bedrijven vanwege die eis sneller voor andere steden kiezen.

Luchtfoto met overzicht van kantoorpanden op de Zuidas in Amsterdam ZuidBeeld ANP

Vrijdag presenteerde wethouder Udo Kock (Economie) het nieuwe kantorenbeleid van de stad. Tot 2023 komt er een half miljoen vierkante meter kantoorvloer in de stad bij.

Maar Amsterdam wil greep houden op wie er in die kantoren trekt. Een commissie gaat voor prominente plekken beoordelen of een nieuwe huurder een bijdrage levert aan de economie.

Rode loper
"Zo'n commissie is regelrechte onzin," zegt Coen van Oostrom van ontwikkelaar Edge Technologies (voorheen OVG). "De politiek is niet in staat te besluiten wie wel en wie geen plek in de stad verdient. Wij kennen ondernemers die hier al jaren actief zijn en nee te horen krijgen als ze in nieuwbouw willen uitbreiden. En voor een IT-club uit de VS die hier nog nooit belasting heeft betaald, wordt de rode loper tot in de burgemeesterswoning uitgerold."

"De gemeente moet niet te veel willen sturen. Bedrijven zullen door deze maatregel onzeker worden en sneller voor andere steden kiezen. Grote huurders willen horen dat ze snel kunnen komen. Anders doen ze het niet."

"De definitie van die bedrijven wordt een hele lastige opgave," zegt ook vastgoedadviseur Rudolf de Boer van CBRE. "Zo'n clausule kun je op verschillende manieren uitleggen. In het verleden hebben we daar genoeg voorbeelden van gezien. Hiermee geeft de gemeente een verkeerd signaal."

Leegstand
Volgens De Boer komen de kantorenplannen veel te laat. "De komende vier jaar zal in Amsterdam niets veranderen. Op dit moment is de leegstand nog maar 4 procent, eind van dit jaar zal dat 2,5 procent zijn."

Bedrijven, zowel nieuwkomers als Amsterdamse ondernemers die willen groeien, vinden daardoor geen ruimte meer. "Het tekort aan kantoorruimte zal verder groeien en de huren zullen verder stijgen. Dat heeft absoluut gevolgen voor de economische groei van Amsterdam."

De Boer vraagt zich af politiek en ambtenarij wel de capaciteit hebben om alle kantorenplannen uit te voeren. "Amsterdam is ook bezig met een enorm woningbouwprogramma, Daar zien we nu al vertragingen ontstaan."

Volgens directeur Kees Noorman van ondernemersvereniging Oram pakt de gemeente de ontwikkeling van de stad in verkeerde volgorde aan. "Natuurlijk is er behoefte aan nieuwe kantoren in de stad, net zo goed als er behoefte is aan nieuwe woningen en bedrijfsterreinen. Maar de gemeente pikt er nu telkens één onderwerp uit. De samenhang ontbreekt."

Noorman vreest dat bedrijfsterreinen het kind van de rekening worden. "Zoals in de haven, waar straks al die woningen en kantoren moeten komen. Maar bedrijfsterreinen leveren veel werkgelegenheid op, met name voor lager opgeleiden."

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden