Amsterdam Bewaar

Het echte spektakel blijft uit bij Pharrell (***)

Pharrell in de Ziggo Dome, gisteravond.
Pharrell in de Ziggo Dome, gisteravond. © EPA

Pharrell is de gelukkigste man in de hele Ziggo Dome, omdat hij voor zoveel Nederlanders mag optreden. Die verwachten ronduit spektakel van de briljante superster. Maar hij levert geen optreden dat je met rillingen van genot ondergaat.

Pharrell

Ons oordeel: ★★★☆☆
Gezien: 23 september 2014
Waar: Ziggo Dome

Bij een artiest die altijd zo'n oog en aandacht heeft voor het visuele, denk je op meer te kunnen rekenen dan trappen, videoschermen en danseressen

Het begin is verre van overrompelend. Vaag rommelende muziek, schimmen op het podium. Staat hij daar zelf ook al tussen? Nee, dan zouden we hem herkennen aan zijn hoed. Maar als de muziek vastere vormen begint aan te nemen en de lichten aanflitsen, blijkt Pharrell Williams daar wel degelijk boven aan de trap te staan. Zonder hoed, in een Adidastrainingspak (wel in een exclusieve variant, dat spreekt). Hij ziet er als altijd kek uit, maar zijn stem moet duidelijk nog warmdraaien.

Met die stem komt het al snel goed. Pharrell (hij is een van die popsterren bij wie de voornaam volstaat) is geen briljante zanger, maar hij heeft een mooie falset in huis, waarmee hij vooral in het zwoele werk goed wegkomt, en rappen kan hij ook. Maar de show blijft iets ongemakkelijks houden. Van een ster met een status als hij verwacht je live niets minder dan een spektakel. En dat blijft uit. Er zijn mooie momenten, zeker, maar dit is geen optreden dat je met open mond van verbazing of rillingen over de rug van genot ondergaat.

Visueel
Ronduit mager is de aankleding van Pharrells eerste solotoer. Dat mag natuurlijk, we zijn hier in de eerste plaats voor de muziek, maar we zijn in de Ziggo Dome nogal wat gewend. En bij een artiest die altijd zo'n oog en aandacht heeft voor het visuele (zie Pharrells belangstelling voor mode, zie zijn geweldige videoclips, zie zijn activiteiten in de wereld van kunst en design) denk je op meer te kunnen rekenen dan trappen, videoschermen en danseressen. Maar daar blijft het bij.

Komen we bij de muziek. Op de plaat klinkt die bij Pharrell of bij de vele artiesten met wie hij werkt als producer of songschrijver niet zelden ronduit briljant. Hoe reproduceer je dat live? Er zijn muzikanten druk aan het werk op het podium, maar we horen ook achtergrondvocalen van zangers die daar helemaal niet staan. Het roept de ongemakkelijke vraag op wat er muzikaal allemaal nog meer voorgeprogrammeerd is.

Voorbeeldig gastheer
Pharrell zelf, die bij zijn voorlaatste bezoek aan Nederland op het North Sea Jazz Festival aangeschoten op het podium stond, lijkt zich te hebben voorgenomen dit keer een voorbeeldig gastheer te zijn. Hij noemt zichzelf de gelukkigste man in de hele zaal, want hij is het die vanaf het podium al die fantastische Nederlanders kan zien. De Nederlanders, u weet wel, dat geweldige volk dat als eerste zijn hit 'Happy' op waarde schatte. Meerdere malen wijst Pharrell op de plek waar zijn hart zit: dáár voelt hij wat hij voelt voor ons.

Maar 'Happy', dé hit van 2013, was natuurlijk geenszins het begin van zijn carrière. In de Ziggo Dome neemt hij de toehoorders mee van zwoele soul en swingende discofunk naar de heftig rockende hiphop zoals hij die maakte als lid van de groep N.E.R.D. Een nummer als 'Lapdance' (uit 2001) zou voor wie Pharrell alleen kent van zijn recente hits best eens schrikken kunnen zijn, maar de schunnigheden uit de clip van toen blijven op het podium achterwege.

Fragmenten
Druk is het op dat podium soms wel, want Pharrell nodigt telkens fans uit naar boven te komen: stoere hip­hopgasten, maar net zo makkelijk schattige kinderen. De feestvreugde neemt toe naarmate er meer hits op het programma staan. Probleem is wel dat veel van die hits door anderen werden gezongen of gerapt, en echt niet dat Snoop Dogg, Gwen Stefani of Robin Thicke er vanavond ook bij zijn. Daarom horen we van songs als 'Drop it like it's hot', 'Hollaback girl' en 'Blurred lines' slechts fragmenten.

Dat schiet nogal op natuurlijk en al na een uur is het optreden afgelopen. Wat de toegift is zal duidelijk zijn. En daar worden al die 17.000 mensen in de Ziggo Dome heel erg happy van.