PlusInterview

Het draait niet alleen om stenen voor de nieuwe directeur van Arcam

De nieuwe directeur van Architectuurcentrum Amsterdam (Arcam), Indira van ’t Klooster (48), wil zich niet alleen inzetten voor stenen, maar ook voor bomen en planten in de stad.

Ton Damen
‘Ik verhuis naar Zaandam, het nieuwe Amsterdam-Noord.’ Beeld Eva Kasbergen
‘Ik verhuis naar Zaandam, het nieuwe Amsterdam-Noord.’Beeld Eva Kasbergen

Waarom heeft Arcam sinds uw komst in november zo veel aandacht voor groen?

“Het afgelopen jaar heeft Arcam zich al gebogen over de groene scheggen in de stad, waardoor elke bewoner binnen tien minuten in een park of een bos staat. Door de tijd heen zie je dat de groenstroken worden aangevreten door woningbouw, infrastructuur, en bedrijven. Uiteindelijk bereik je een kantelpunt. De waarde van het groen neemt dan steeds af. Volbouwen creëert meer waarde, op de korte termijn. Maar mensen vinden het fijn om in een natuurrijke omgeving te wonen. Groen schept waarde voor de stad als aantrekkelijke vestigingsplaats.”

Doelt u dan ook op het veranderende klimaat?

“In de binnenstad is het over dertig jaar zes graden warmer. Je krijgt plekken in de stad waar het heet wordt, hitte-eilanden waar je niet meer prettig kunt verblijven. Je hebt koeltegebieden nodig. Meer groen is bovendien meer biodiversiteit.”

Maar architecten gaan toch over stenen?

“Ja ook, maar stenen zijn de mal van het groen. Bouwers bekijken de stad vanuit het rood, dus stenen en dakpannen, landschapsarchitecten zien de ecologische structuren. Na de jaarwisseling gaat Arcam stadsranden bestuderen. Door de ‘groene vingers’ die de stad inlopen weet je dat ergens op die randen rood en groen elkaar ontmoeten. Dat gebeurt hard waar de A2 de stad in komt, maar je hebt ook gebieden in West of bij Schiphol waar het geleidelijker gebeurt. In de praktijk blijken dat vaak verfrommelde gebieden, zeg maar kreukelzones. Wij gaan volgend jaar onderzoeken hoe we dat ‘rood en groen’ minder kunnen laten botsen.”

Wat kan groen daaraan verbeteren?

“We willen nieuwe manieren vinden om rood en groen tot een aantrekkelijk stuk stad te integreren. We denken aan de groenstructuren ­tussen parken en binnentuinen; zodat je je hartje stad al meer bewust bent van het groen daarbuiten. Je kunt ook meer planten tegen gevels laten groeien en geveltuinen maken.”

Groen in de stad staat op gespannen voet met de bouwambities van Amsterdam.

“Voorlopig gaan we met Havenstad en IJburg naar een flinke woningbouwproductie erbij. Je kunt de hoogte in of woningen kleiner maken, maar dat is een deel van de oplossing. Het blijft woekeren met ruimte en alles wat je doet heeft gevolgen voor de stad. Als je woningen kleiner maakt, gaan mensen ruimte elders gebruiken. Er komen collectieve ruimtes in woningen; wasruimten en knutselruimten. Bewoners gebruiken ook meer ruimte buiten de deur, denk aan terrasjes. De druk op de publieke ruimten wordt daardoor groter. We zagen dat in het Vondelpark. Als iedereen daar gaat ­barbecueën, is het dan nog een park?”

In welke delen van de stad ziet u de grootste veranderingen?

“De Achtersluispolder, de Noorder IJplas en Amsterdam-Noord. Op het moment dat je in de Achtersluispolder gaat bouwen, groeit Amsterdam-Noord bijna aan Zaanstad vast. De vraag luidt hier: ontwerp je dat als de rand van Amsterdam of is het de entree naar de regio met centra als Zaanstad of Almere?”

Wordt in Amsterdam nog mooie architectuur neergezet?

“Zeker! We hebben voor de Zuiderkerkprijs de woningbouwproductie van het afgelopen jaar bekeken. De Pontsteiger is een superkloek gebouw dat ambitie en zelfvertrouwen uitstraalt. Wij zijn een grote stad en er komt nog een heel stuk grote stad aan. Rhapsody bij de Kolenkit in West, staat als ultramodern gebouw tussen de oude wederopbouwarchitectuur. Bewoners kunnen er eigen groente verbouwen. Het gebouw heeft een negatieve energieprestatienorm, is super-superduurzaam. Het project CPO Science Park heeft de prijs gewonnen; het collectief particuliere opdrachtgeverschap zorgt ervoor dat groepen betaalbaar hun huis kunnen bouwen en het geeft hen zeggenschap. Nieuwkomers, statushouders en jongeren.”

U woont in Hilversum. Wordt dat Amsterdam?

“Het is voor mij te duur om met mijn gezin in de stad te wonen. Hilversum, waar ik nu woon, heeft niet de juiste vibe, en ligt te ver weg van Amsterdam. Ik verhuis daarom binnenkort naar Zaandam, het nieuwe Amsterdam-Noord. Dat ligt veertien kilometer fietsen van mijn werk.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden