Het doek valt voor bibliotheek Calandlaan

Stadsdeel Nieuw-West groeit, wat het einde betekent voor de bibliotheek Calandlaan. Gebruikers ruilen het filiaal niet graag voor de nieuwe OBA-hotspots en het Osdorpplein.

Rebekka Raap
Hoge kasten vol boeken onder een systeemplafond: de verouderde bibliotheek Calandlaan gaat dicht. Beeld Jean-Pierre Jans
Hoge kasten vol boeken onder een systeemplafond: de verouderde bibliotheek Calandlaan gaat dicht.Beeld Jean-Pierre Jans

In de bibliotheek aan de Calandlaan struint een handjevol mensen rond op zoek naar leesvoer. De computers worden hier ook veel gebruikt. Binnenkort moeten deze klanten naar een andere locatie om boeken te lenen en te gamen. De bibliotheek in Slotervaart gaat dicht op 1 september.

Hij sluit omdat er in de buurt twee 'hotspots' openen: kleinere locaties, waar het accent ligt op de specifieke doelgroep in de buurt. Ook niet ver van de Calandlaan, op het Osdorpplein, komt een XL-vestiging, de grootste maat bibliotheek die de OBA beschikbaar heeft. Het gebouw aan de Calandlaan valt niet in een van beide categorieën.

De veranderingen zijn het gevolg van de nieuwe koers voor de periode tot 2022 van de Amsterdamse bibliotheken. Eind vorig jaar maakte de OBA het voornemen bekend uit te breiden met verschillende, soms tijdelijke kleinere en grotere locaties. Een aantal bestaande vestigingen zou de deuren moeten sluiten.

Vernieuwing
Onlangs werd bekend dat de Calandlaan een van de locaties is die dit lot treft, terwijl deze vestiging eerder nog op de nominatie stond voor een vernieuwing.

Volgens OBA-directeur Martin Berendse zijn de bibliotheken in Nieuw-West aan vernieuwing toe. "We sluiten deze bibliotheek omdat Nieuw-West aan het groeien is, en de huidige locatie voldoet niet meer aan de behoefte van de buurt. Nu het huurcontract afloopt, is het een goed moment om de plannen door te voeren. Bij de hotspots die we in de buurt openen, kunnen we service bieden die meer gericht is op de buurt."

Tien jaar geleden dreigde dezelfde bibliotheek ook al te sluiten. Gebruikers wisten dat toen te voorkomen door een handtekeningenactie. Henny Verhofstad-Lagrand (82) was toen de organisator van de actie: "Ik kom al lang in deze bibliotheek. Ik was zo opgelucht toen hij destijds niet hoefde te sluiten. Het is erg jammer dat hij nu toch dicht gaat. Ik denk dat de Calandlaan niet genoeg mensen trekt, maar ik vind juist dat de bieb het plein levendig maakt."

Verhofstad-Lagrand is bang dat de nieuwe hotspots in Nieuw-West voor kinderen uit de buurt van de Calandlaan te ver weg zal zijn. "Veel kinderen gaan na school naar de bieb, er zitten hier drie scholen in de buurt. Van hun ouders mogen ze niet zo ver weg."

Gamen
Aan de computers in de bibliotheek zitten een paar kinderen te gamen. "We komen hier bijna elke dag om spelletjes te spelen," zegt Noah (12). De 11-jarige Maresa vult hem aan: "Ik leen ook weleens boeken, ik hou wel van lezen." Ze wonen dichtbij en zitten in de buurt op school. Ze bevestigen Verhofstad-Lagrand's zorgen. "We mogen niet te ver van huis gaan."

Ook Rabia Ilahi (54) vindt het jammer dat de bieb weggaat. "Ik kom hier ongeveer twee keer per week." Met de nieuwe locaties is ze wel blij. "Ik ga ook af en toe naar de bibliotheek op Plein '40-'45 of in Osdorp. Als de nieuwe bieb niet te ver is, ga ik daar ook wel heen."

De eerste hotspot-locatie in Nieuw-West komt in de Staalmanpleinbuurt, bij café Casa Sofia, op ongeveer vijftien minuten lopen van de vestiging op het Calandlaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden