Plus

Het doek is definitief gevallen voor Circus Elleboog

Het doek is definitief gevallen voor Circus Elleboog, het beroemde instituut dat sinds de oprichting in 1949 honderdduizenden Amsterdamse kinderen en jongeren de kneepjes van het circusvak bijbracht. De stichting verkeerde al jaren in zwaar weer, en is deze week officieel opgeheven.

Patrick Meershoek
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat laatste was onvermijdelijk geworden, zegt Arvid Buit, de laatst overgebleven bestuurder van de stichting en geestelijk vader van het plan om de circuslessen op locatie te vervangen door een digitaal platform met instructiefilmpjes. Buit: “We dachten een goed alternatief in handen te hebben, maar het heeft geen kans gekregen. Het is heel zuur.”

Clownspak

Buit lanceerde het plan voor het digitaal platform in 2018. Uitgangspunt was dat kinderen tegenwoordig het beste online kunnen worden bereikt. “Als ik op straat ga staan in een clownspak komen ze niet,” vertelde Buit indertijd bij de presentatie. “Dus hebben we een digitaal platform bedacht waarbij we ze uitnodigen om juist weer fysiek te gaan bewegen.”

Anderhalf jaar later moet de initiatiefnemer teleurgesteld vaststellen dat het project nooit van de grond is gekomen. “Het platform was klaar voor gebruik. We hadden tientallen professionele videolessen laten maken met acrobaten, goochelaars, sporters en tekenaars.” Buit wil geen bedragen noemen, maar het project moet tonnen hebben gekost.

Dat geld was onder meer afkomstig uit de verkoop van de inventaris van Circus Elleboog. Samen met een subsidie van de gemeente moest de opbrengst voldoende zijn om alle schoolkinderen in het land een jaar lang gratis te laten kennismaken met het platform, en bedrijven te interesseren in een sponsorcontract.

Opheffen

Buit legt de verantwoordelijkheid voor de mislukking neer bij het stadsbestuur. “We hebben onze plannen voorgelegd aan de wethouder. We dachten twee tot drie jaar nodig te hebben om helemaal zonder subsidie te kunnen draaien. Aanvankelijk was er enthousiasme, maar dat veranderde na verloop van tijd. Er kwam toch geen subsidie en de boodschap was dat we de stichting maar beter konden opheffen.”

Circus Elleboog was in 2015 in de problemen gekomen, toen het toenmalige college de ondersteuning schrapte als onderdeel van een grootschalige bezuinigingsronde. De vaste subsidie van ruim 1 miljoen euro werd in drie jaar tijd afgebouwd. De gemeente laat weten dat van meet af aan bekend was dat de subsidie in 2018 op zou houden. “Het doel was dat Elleboog dan op eigen benen zou kunnen staan. Dat is helaas niet gelukt.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden