Het Cornelius Haga Lyceum wil geen oud schoolgebouw

Door de versnelde verhuizing van het Reinaert komt een schoolgebouw in Amsterdam-West vrij, dat de gemeente toewijst aan het Cornelius Haga Lyceum. De islamitische school zit daar niet op te wachten.

Exterieur van een leegstaand schoolgebouw aan de Reinaert de Vosstraat. De gemeente Amsterdam laat een deel van de leerlingen van het omstreden Cornelius Haga Lyceum in het gebouw onderbrengen.  Beeld EVERT ELZINGA/ANP
Exterieur van een leegstaand schoolgebouw aan de Reinaert de Vosstraat. De gemeente Amsterdam laat een deel van de leerlingen van het omstreden Cornelius Haga Lyceum in het gebouw onderbrengen.Beeld EVERT ELZINGA/ANP

Het Haga Lyceum kan voor de opvang van nieuwe leerlingen gebruikmaken van het schoolgebouw waar tot het voorbije schooljaar het Reinaert was gehuisvest, schreef wethouder van Onderwijs Marjolein Moorman gisteren aan de gemeenteraad.

Het gebouw staat in Bos en Lommer, zo’n tien minuten fietsen van de Naritaweg (bij station Sloterdijk), waar nu nog het gehele Haga is gehuisvest. De leerlingen van het Reinaert verhuizen op hun beurt een jaar eerder dan gepland naar het nieuwe gebouw van het Comenius Lyceum in Nieuw-West, aldus Moorman in dezelfde brief. Daarin stelt ze eveneens dat het schoolgebouw in de Reinaert de Vosstraat niet alleen komend schooljaar, maar ook op langere termijn kan worden gebruikt door het Haga Lyceum.

Eigen aannemer

Aanvankelijk was het de bedoeling de uitbreiding van het lyceum te realiseren op het terrein van de huidige vestiging aan de Naritaweg. Hierover ontstond een conflict tussen de gemeente en het schoolbestuur, onder andere omdat het Haga Lyceum zelf een aannemer wilde inschakelen en begeleiden. De gemeente moest daartoe 1,3 miljoen euro overmaken, zo verlangde de school.

Het stadsbestuur weigerde en contracteerde zelf een aannemer. Die werd in zijn werkzaamheden gehinderd door personeel en bestuursleden van de school, die hun eigen aannemer aanstuurden. De politie verscheen enkele keren. Er volgde een kort geding, waarin de rechter eind vorige maand besloot ten faveure van de gemeente.

Nadien kreeg de gemeente volgens Moorman geen signaal van de leiding van het Haga Lyceum dat het alsnog bereid zou zijn tot medewerking aan de bouw van tijdelijke voorzieningen bij de Naritaweg voor de opvang van nieuwe leerlingen. Omdat zonder die medewerking tijdige realisatie van noodgebouwen onmogelijk is, is nu gekozen voor een locatie elders in de stad, aldus Moorman.

Het stadsbestuur heeft gisteren ouders van leerlingen en omwonenden geïnformeerd over de plannen.

Krimp

Bij het ter beschikking stellen van het gebouw van het Reinaert gaat de gemeente ervan uit dat het bestuur van het Haga Lyceum zal opstappen, zoals minister van Onderwijs Arie Slob heeft gelast naar aanleiding van een kritisch rapport van de Onderwijsinspectie. Het bestuur weigert.

De school voelt er ook niets voor het pand in Bos en Lommer te betrekken, zegt directeur Soner Atasoy tegen AT5. Volgens hem zal zijn school de komende jaren groeien naar zeker 950 leerlingen en biedt het gebouw van het Reinaert plaats aan 450. In plaats daarvan wil hij het nieuwe gebouw van het Comenius. “Dat is voor ons groot genoeg. Dan kunnen zij naar de Reinaert de Vosstraat, want hun leerlingenaantallen krimpen.”

Een alternatief is een nieuwe gang naar de rechter om alsnog uitbreiding op het huidige terrein aan de Naritaweg af te dwingen, aldus Atasoy.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden