PlusReportage

Het campingleven komt langzaam weer op gang: ‘Het is hier fantastisch’

Een groep vrienden uit Osnabrück speelt bierpong op camping Zeeburg. Beeld Lin Woldendorp
Een groep vrienden uit Osnabrück speelt bierpong op camping Zeeburg.Beeld Lin Woldendorp

Festivalgangers zijn niet te vinden op de net her­opende campings in de stad. Het zijn nu vooral Duitse jongeren die er hun tentje opzetten.

Anne Wijn

Op een stenen barbecue aan het begin van het kampeerterrein van camping Zeeburg bakken zeven Duitse jongens van in de twintig een grote stapel hamburgers. Ook de overdekte picknicktafel even verderop is in beslag genomen door blikken Amstel, verschillende sauspotten en een verloren krop sla. De bierpongtafel staat al opengeklapt en is ingericht met grote plastic bekers, voor het geplande potje na het eten.

Gewoonlijk gaat de vriendengroep uit Osnabrück in Duitsland op vakantie, vertelt de 26-­jarige Tobias Niendieck. “Maar de Duitse kust is nu helemaal volgeboekt, omdat veel mensen in eigen land op vakantie willen dit jaar. Daarom zijn we maar hier naartoe gekomen.”

De vrienden zijn maandag gearriveerd en blijven tot donderdag. Veel plannen voor de week hebben ze niet. Lennart Otte (27) moet een tijd door zijn telefoon scrollen voor hij de naam kan vinden van het café dat ze misschien willen ­bezoeken: Noorderlicht. Maar verdere plannen voor hun bezoek aan Amsterdam zijn er nog niet.

Sinds een aantal weken zijn de meeste ­Amsterdamse campings weer open. Maar terwijl deze tijd van het jaar normaal gesproken het hoogseizoen is, hebben veel campings het momenteel rustig. Duitsers lijken het grootste deel van het kamperende publiek te vormen.

Nauwelijks Engelsen

“Bij ons staan momenteel eigenlijk alleen maar Duitsers,” vertelt de receptioniste van camping Gaasper in Zuidoost. De camping is sinds 1 juli weer open. “Normaal is dat ook wel een grote groep, maar dan zijn er ook nog Engelsen en Fransen. Die zijn er nu eigenlijk nauwelijks.”

Ook op camping Vliegenbos herkennen ze dat verhaal. “Er is net een Italiaans stelletje aangekomen, en er staan een paar Fransen en Belgen. Verder zijn er hoofdzakelijk Duitsers.”

Op de camping in Noord missen ze vooral de festivalgangers, die gewoonlijk rond deze tijd op Awakenings afkomen en bij hen overnachten. “Het festival trekt mensen uit heel Europa. Doordat het niet doorgaat, zijn we nu voor minder dan de helft bezet.”

Ook op camping Zeeburg wordt overal Duits gesproken, en niemand lijkt zich druk te maken om het slechte weer. De camping heeft het redelijk druk. ‘Gewoon’ voor deze tijd van het jaar, laat de receptioniste weten.

Op de vraag of ze ook de coronaregels han­teren, trekt ze zonder verdere toelichting een vel papier met richtlijnen onder de balie vandaan. Gasten moeten 1,5 meter afstand van elkaar houden en er mogen niet te veel mensen tege­lijk in het receptiegebouwtje zijn. Of iedereen zich eraan houdt? “Sommigen wel, sommigen niet.”

Draagbare box

Paul Haareeck (20) uit Berlijn is zich wel degelijk bewust van de coronaregels voor zijn vakantie. Hij slaat met een vriend een balletje op een van de tafeltennistafels in een hoek van het campingterrein. Naar een bar in de stad gaan vindt hij bijvoorbeeld nog wat te spannend. “Misschien gaan we vrijdag, op onze laatste avond hier. Maar ik weet niet zeker of het kan, vanwege de verplichte afstand.”

Eike Jörke (26), uit een dorpje in de deelstaat Baden-Württemberg, weet ook niet zeker of hij veel van de camping af zal komen. Hij heeft met twee vrienden en twee vriendinnen tentjes opgezet bij het water. Maar dat geeft ook niet, want hij vindt camping Zeeburg het regelrechte einde. “Het is hier fantastisch. Vooral de faciliteiten: je kunt kano’s huren, je kunt gebruikmaken van de keuken en de koelkast.”

Hij zou graag de IJhallen willen bezoeken, maar hij is niet zeker of die wel open zullen zijn komend weekend. Maar ook een sigaretje roken voor de tent is een prima bezigheid.

Ter hoogte van de barbecue wordt een draagbare box tevoorschijn gehaald. De plastic bekers op de bierpongtafel worden gevuld en housemuziek begeleidt het eerste potje. Een wolk trekt over, de wind blaast een paar onbewaakte bordjes van de picknicktafel. De zomer kan ­beginnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden