Het Amsterdam Paspoort moet de stad ontlasten en toeristen laten meebetalen aan cultuur

Het toerisme komt in Amsterdam langzaam weer tot leven. Toch zijn de gevolgen van de voorbije maanden groot, en raakt de gemeentekas steeds leger. Om het toerisme weer een stimulans te geven, heeft filosofisch en economisch festival De G10 een oplossing bedacht: het Amsterdam Paspoort.

Toeristen met rolkoffers in het centrum van Amsterdam. Beeld ANP
Toeristen met rolkoffers in het centrum van Amsterdam.Beeld ANP

De G10 heeft een plan ontwikkeld om het Amsterdamse toerisme weer op te laten bloeien, maar tegelijkertijd ook de stroom van 19 miljoen bezoekers onder controle te krijgen. Een burger initiatief kwam met een norm van 12 miljoen, maar concrete plannen daartoe ontbreken nog. Het Amsterdam Paspoort wil daarom een regulerende rol gaan spelen.

De kerngedachte is dat het Amsterdam Paspoort verplicht wordt gesteld voor toeristen die overnachten in de stad. In de startfase bedragen de kosten 50 euro per persoon, later mogelijk 100 euro. Het paspoort bevat vijf waardebonnen van 10 euro. Deze waardebonnen kunnen worden ingeleverd bij een steeds wisselend aanbod van culturele instellingen, zoals musea, theaters, boekhandels en bioscopen. Hiermee betaalt de toerist voor zijn verblijf in Amsterdam en draagt tegelijkertijd bij aan het behoud van culturele instellingen in de stad.

Niet verplicht

Het Amsterdam Paspoort zou moeten worden ingevoerd middels een driestappenplan. Het begint met een introductie van het Amsterdam Paspoort, waarbij deze nog niet verplicht is. Bij een stijging van het toerisme wordt het paspoort verplicht. Overheidsorganisaties krijgen hierin een controlerende rol, waardoor de inkomsten van het paspoort gecontroleerd doorvloeien naar de culturele instellingen. De aanschafprijs is nog steeds 50 euro per persoon en boetes bij verzuim worden geheven wanneer de controle verslapt.

Als het toerisme blijft toenemen en de aantallen groeien van 15 tot 20 miljoen, wordt de prijs van het paspoort 100 euro per persoon. Er zitten dan tien bonnen van 10 euro of vijf van 20 euro in. De G10 hoopt hiermee het aantal toeristen dat de stad wil bezoeken in te perken.

Op 4 en 5 september presenteert De G10 het stappenplan tijdens het festival in de Zuiderkerk aan wethouders, consumentenorganisaties en andere betrokkenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden