PlusAchtergrond

Het Amstelpark is een fraai muzikaal object rijker

Wie in de loop van de middag door het park loopt, moet weten dat er iets gaande is in het Glazen Huis, anders loop je er zo voorbij. Maar tegen het vallen van de avond wordt het schijnsel uit het paviljoen helderder. En als het eenmaal donker is, lijkt het hele park mee te doen aan het spektakel. Dan is het alsof er een ruimteschip is neergedaald in het Amstelpark, met mysterieus flikkerende lichtjes en piep-knormuziek.

Het Parool
Soundscape en lichtshow zijn met elkaar verstrengeld. Beeld
Soundscape en lichtshow zijn met elkaar verstrengeld.

Unloomed #1 An Installation for Strings and Certain Sketchy Objects of String Theory is de welluidende titel van het project. Het is een samenwerking tussen Zone2Source, het podium voor kunst, natuur en technologie in het Amstelpark, en The Warp, een collectief van kunstenaars die normaliter performances maken in de kapel van het voormalig Sint-Nicolaasklooster in het Beatrixpark.

Voor Unloomed transformeerde The Warp het Glazen Huis in een snaar­instrument: binnen lopen er welgeteld 1001 snaren van het plafond naar houten balken op de vloer. Dat ‘instrument’ is vanuit vier hoeken bespeeld door ensemble Todo Modo, vernoemd naar het boek Todo modo: het gevaar van geestelijke oefeningen van de Italiaanse schrijver Leonardo Sciascia. De groep maakt muziek met ‘non-muzikale objecten, interieurs en gehele gebouwen’.

Opnamen van de performances klinken uit de speakers op de ramen in het park. Die experimentele klanken lijken een laserinstallatie in werking te zetten, maar zo is het niet: de soundscape is wel geïnspireerd op de ‘laserlichtshow’, maar ze hebben verschillende lengtes, waardoor de ervaring nooit hetzelfde is. De ene keer is het sprookjesachtig, met groene ‘lichtdruppels’ die doen denken aan ochtenddauw op een spinnenweb. Dan weer wordt het licht helderder en alomtegenwoordiger en lijkt het alsof je naar snelwegbeelden met een lange sluitertijd kijkt.

Het creatieve brein achter The Warp en Unloomed is de Amerikaanse kunstenaar Lee Ellickson. Als hij praat over de snaartheorie en elementaire deeltjes, doet hij denken aan Dr. Emmett Brown uit Back to the Future, maar hoe complex de theorie en de techniek achter het project ook zijn, je hoeft niet gestudeerd te hebben om te kunnen genieten van het almaar veranderende landschap van vormen, licht en geluid.

Unloomed #1: t/m 14 februari, tussen 14.00 en 19.00 uur, bij Zone2Source in het Glazen Huis in het Amstelpark. Er komen nog twee nieuwe scores; de optredens zijn te zien op thewarp.org.

Kunst en ecologie

Zone2Source wil het Amstelpark, dat in 1972 werd aangelegd voor de Floriade, de komende jaren verder ontwikkelen tot een gebied voor kunst en ecologie. Al eerder werd de Buzzbench van AnneMarie van Splunter geplaatst, een monumentale bank annex insectenhotel. Ook zijn er permanente geluidswandelingen van Justin Bennett en Esther Hoovers, die bezoekers het park anders laten ervaren. Een gratis overzichtskaart met de locaties van alle kunstwerken is op te halen bij Zone2Source / Het Glazen Huis.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden