Hermitage heeft eerste half miljoen binnen van publiek

Museum de Hermitage in Amsterdam heeft al een half miljoen euro van het publiek gekregen om tentoonstellingen te kunnen blijven inrichten. Het museum begon recent met een wervingsactie.

Het luiden van de noodklok om 5 voor 12 op 6 april heeft resultaat voor de Hermitage, maar het museum is nog niet uit de zorgen. Beeld ANP
Het luiden van de noodklok om 5 voor 12 op 6 april heeft resultaat voor de Hermitage, maar het museum is nog niet uit de zorgen.Beeld ANP

De Hermitage vreesde aan het einde van het jaar met een gat van ruim een miljoen euro te zitten als gevolg van de coronacrisis. Om dat tekort te voorkomen is nu dus nog een half miljoen nodig.

Het museum, dat geen vaste collectie heeft en het moet hebben van de eigen inkomsten, heeft nooit structureel subsidie gekregen. De Hermitage aan de Amstel heeft het afgelopen jaar al volop bezuinigd en afscheid genomen van elf medewerkers. Het kon niet alleen amper bezoekers ontvangen in de periode dat het wel open mocht, evenmin konden zalen worden verhuurd, een belangrijke inkomstenbron.

Bemoedigend

Als er nu niet genoeg geld binnenkomt, zullen er geen tentoonstellingen meer kunnen worden voorbereid en staat het museum in de komende jaren met lege handen.

“Het is geweldig om te zien hoeveel mensen de Hermitage een warm hart toedragen en ons steunen. Het is bemoedigend dat we nu de helft van het benodigde bedrag binnen hebben. Maar we zijn er nog niet,” aldus directeur Annabelle Birnie.

De Hermitage heeft de donaties ontvangen, nadat het eerder deze maand op 6 april letterlijk om vijf voor twaalf de noodklok luidde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden