Hermitage heeft 316 zonnepanelen gekregen

Als eerste museum in een rijksmonument heeft de Hermitage zonnepanelen gekregen. De 316 panelen zijn goed voor zo'n 7 procent van het stroomverbruik.

Bart van Zoelen
null Beeld anp
Beeld anp

Donderdagmorgen zijn de zonnepanelen officieel in gebruik genomen. Omdat het gaat om een uit 1681 stammend monument hebben ze veel voeten in de aarde gehad. Bovendien liggen ze middenin de Grachtengordel, als Unesco-werelderfgoed beschermd stadsgezicht. Ze liggen daarom ook alleen op die delen van het dak waar ze niet te zien zijn vanaf de straat.

Platjes
Het grootste deel van de zonnepanelen ligt op de 'verzonken' platjes die schuilgaan achter de schuine daken rond de beeldbepalende binnentuin van het museum. Bijkomend voordeel was hier dat het ging om bitumendaken uit 2009.

Ingewikkelder waren de schuine daken zelf. Twee monumentale dakvlakken lagen wel zo mooi op het zuiden dat de Hermitage ook hier zonnepanelen wilde, zegt Sebastiaan Lagendaal, hoofd facilitaire zaken en veiligheid van het museum. Maar alleen aan de binnenkant dus, zodat ze vanuit de tuin niet te zien zijn.

Voorzorgsmaatregelen
Op deze eeuwenoude daken bracht dat wel meer voorzorgmaatregelen met zich mee. Behalve om extra brandveiligheidseisen ging het dan vooral om de vraag hoe de zonnepanelen aan het dak werden bevestigd. "We konden natuurlijk niet boren en schroeven in dakbeschot of historische balken van driehonderd jaar oud."

Niet voor niets is de Hermitage jaren bezig geweest met de voorbereidingen. Het gemeentelijke bureau Monumenten en Archeologie moest er bijvoorbeeld op toezien dat de zonnepanelen echt niet te zien zijn. Ook heeft BMA heel precies beoordeeld welke 'dakhaken' gebruikt moesten worden om de zonnepanelen aan het dak te klemmen.

[Tekst gaat verder onder foto]

null Beeld anp
Beeld anp

Haken
In Duitsland mag dat niet eens zonder schroeven, zegt Harold Salden van installateur IBC Solar. "Je wilt natuurlijk niet meemaken dat ze straks in de Amstel liggen." Maar schroeven in de eeuwenoude latten waar de dakpannen op rusten was natuurlijk ook geen optie. De oplossing werd gevonden in een speciaal soort haken die het grootste deel van de krachten afwentelen op het dak zelf.

De zonnepanelen zullen naar schatting ruim 80.000 kilowattuur opwekken, genoeg voor dertig huishoudens. De Hermitage verdient de investering in zo'n zes jaar terug.

De Hermitage wil met de zonnepanelen meteen laten zien dat een rijksmonument geen blok aan het been hoeft te zijn, zegt Lagendaal.

Voorbeeld
Eerder trok het museum al veel bekijks door zijn overschot aan warmte uit te wisselen met de even verderop gelegen Hortus Botanicus. Via een onder de metro door geboorde warmteleiding bespaart de Hermitage per jaar al 204.000 kilowattuur aan koeling. De Hortus verstookt dankzij de warmte uit de Hermitage 123.000 kuub minder gas per jaar.

De Hermitage wil graag een voorbeeld zijn voor andere musea. Ook daar zijn mogelijkheden voor zonnepanelen, schat adjunct-directeur Paul Mosterd. "Het Rijksmuseum, het Stedelijk en het Tropenmuseum hebben zeker ook stukken dak die daarvoor geschikt zijn. En allemaal met meer opppervlak dan wij."

Ingewikkelder waren de schuine daken zelf. Beeld anp
Ingewikkelder waren de schuine daken zelf.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden