Herdenkingsboot voor slachtoffers corona gaat door de stad varen

De komende week vaart een bootje met bloemen en lichtjes door de vaarwegen van de stad ter herinnering aan de coronaslachtoffers die in de afgelopen maanden zijn gevallen.

Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Op het hoogtepunt van de pandemie, toen er in deze regio vele honderden slachtoffers vielen, lag de aandacht vooral op het tegengaan van de verspreiding van het virus. Voor het leed en het verdriet in de stad was minder aandacht.

Nu de ergste uitbraak ingedamd lijkt en het aantal besmettingen sterk is afgenomen, is het volgens burgemeester Femke Halsema belangrijk dat er wordt stilgestaan bij de vele stadgenoten die zijn omgekomen.

Bloemen

Een massale herdenking op een vaste plek is momenteel niet verstandig, maar om de overledenen toch te gedenken is een oplossing bedacht. Een bootje met bloemen en lichtjes zal de komende tijd door de hele stad varen, volgens een vaste route.

Via de site www.hartvantroost.nl kunnen nabestaanden gratis de naam opgeven van dierbaren die de laatste tijd zijn omgekomen door het virus. De namen worden op briefjes gezet, die aan de bloemen worden bevestigd. Ook is het mogelijk om vanaf bruggen een bloem op het scheepje te gooien, of langs het water stil te staan bij het verlies van dierbaren als het bootje voorbij vaart.

Zaterdagmiddag 4 juli zal Halsema, in gezelschap van een aantal nabestaanden, bloemen leggen op de boot. “Het is bijna niet voor te stellen hoe moeilijk het is om een dierbare te verliezen en geen goed afscheid te kunnen nemen,” zegt de burgemeester. “Voor alle overledenen en hun nabestaanden laten we het Hart van Troost rondvaren. We nodigen iedereen die een dierbare verloren is uit een bloem aan te vragen.”

Van 4 tot en met 11 juli vaart de verlichte boot dagelijks van 16.00 uur tot middernacht door Amsterdam en op zondag 12 juli door buurgemeenten Diemen en Weesp. Ook mensen die niet aan corona zijn overleden, maar wiens uitvaart wel werd overschaduwd door de pandemie, kunnen geëerd worden via de vaartocht van het Hart van Troost. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden