Amsterdam Bewaar

Herdenking op de Dam voor branden varkensstallen

De schade na een grote brand op een varkensfokkerij waarbij veel varkens omkwamen
De schade na een grote brand op een varkensfokkerij waarbij veel varkens omkwamen © ANP

Actievoerders herdenken donderdagavond de dieren die bij de stalbranden zijn omgekomen. De initiatiefnemers willen met een vreedzaam protest bewustzijn creëren.

Het is niet de bedoeling dat actievoerders met aanstootgevende teksten op spandoeken naar de Dam komen. "Het is een protest en willen aandacht, maar mensen moeten wel normaal doen," zegt mede-initiatiefnemer Larissa van Nimwegen (26).

Na de brand in Erinchem, waarbij 20.000 varkens levend verbrandden, wilde Nimwegen - zelf veganist - al in actie komen. "Maar ik wist niet zo goed hoe. Ik las wel veel reacties op sociale media van mensen die zich ook wilden inzetten." Ze stuurde een van hen een berichtje. Met haar en een collega onstond het plan voor een stille tocht.

's Ochtends zie je het in het nieuws en vervolgens heeft niemand het er meer over

Larissa van Nimwegen, organisator herdenking

"Hoe de dieren nu worden gehuisvest is niet ok. Je moet het dierenwelzijn altijd kunnen waarborgen. In een ideale wereld stoppen mensen met vlees eten." Ook vindt Nimwegen dat de varkensbranden te weinig aandacht krijgen. "'s Ochtends zie je het in het nieuws en vervolgens heeft niemand het er meer over."

De vergunning voor een stille tocht kwam niet op tijd rond, dus de herdenking blijft op De Dam. Op Facebook vraagt de organisatie de demonstranten om zwarte bovenkleding aan te trekken en een witte bloem mee te nemen. 

De actie begint om 19.00 uur, waarna varkenshoedster Dafne Westerhof van boerderij Het Beloofde Varkensland in Amstelveen een speech zal geven. Vervolgens leggen de initiatiefnemers bloemen en worden de dieren met twee minuten stilte herdacht.

De actievoerders komen zeker niet alleen uit de regio Amsterdam. Voor Leanne Nijsten (43) is de afstand Limburg - Amsterdam geen probleem. "Veel boeren lappen de regels aan hun laars. De laatste tijd is het al helemaal erg, de ene stalbrand na de andere."

Op 14 augustus kwamen in de Twentse gemeente Dinkelland duizenden varkens om na een brand op een varkensfokkerij. Een maand eerder kwamen in een brand twintigduizend varkens op in het Gelderse Erichem.