Amsterdam Bewaar

Herdenking Holocaust bij Auschwitzmonument

Herdenking Holocaust bij Auschwitzmonument
© ANP

Onder anderen premier Mark Rutte, waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen en schrijfster Jessica Durlacher herdenken zondag de Holocaust.

Zij staan in het Wertheimpark stil bij de volkerenmoord op joden, Sinti en Roma en andere groepen die de nazi's tijdens Tweede Wereldoorlog als minderwaardig beschouwden.

De Nationale Holocaust Herdenking heeft dit jaar als thema verzet. Rutte houdt een toespraak, waarna hij samen met staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een krans legt bij het Auschwitzmonument.
De plechtigheid in Amsterdam begint om 10.50 uur met een stille tocht van het stadhuis naar het Wertheimpark. De herdenking begint daar om 11.30 uur en is live te volgen op NPO 1.

De door het Nederlands Auschwitz Comité georganiseerde herdenking sluit jaarlijks op de laatste zondag van januari alle activiteiten ter nagedachtenis aan de Holocaust af. Die vinden meestal plaats rond 27 januari, de dag waarop Russische soldaten in 1945 vernietigingskamp Auschwitz bevrijdden. Sinds 2005 geldt die dag als internationale herdenkingsdag voor de Holocaust.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.