Amsterdam Bewaar

Hemubo neemt bouwbedrijf Hillen & Roosen over

Hillen & Roosen werd  in 1899 opgericht en bouwde onder meer mee aan de Beurs van Berlage
Hillen & Roosen werd in 1899 opgericht en bouwde onder meer mee aan de Beurs van Berlage © ANP

De Amsterdamse aannemer Hillen en Roosen is, na aanhoudende financiële tegenslagen, overgenomen. De woningbouwer, die acht jaar geleden failliet ging na het bouwdebacle op het Bos en Lommerplein, komt in handen van branchegenoot Hemubo uit Almere.

Beide bedrijven bevestigen de overname na berichtgeving in vakblad Cobouw. Hemubo koopt 75 procent van de aandelen. De rest blijft in handen van Hillen-directeur Jan Verhulst.

Hillen & Roosen, met toen 220 werknemers het grootste bouwbedrijf van Amsterdam, kwam in 2006 in de problemen toen er grote bouwfouten aan het licht kwamen bij de nieuwbouw van het Bos en Lommerplein, nadat een vrachtwagen door het parkeerdek was gezakt.

Vastgoedcrisis
Hillen keerde daarop bijna het volledige eigen vermogen uit als schadevergoeding aan bewoners en bedrijven die het complex maandenlang moesten verlaten. Daardoor kon het bedrijf zich aan het begin van de vastgoedcrisis, ook omdat er nog lang grote bouwprojecten risicovol werden aangenomen, niet meer verweren tegen financiële tegenvallers en ging het in mei 2009 failliet.

Met de overname wil het bedrijf meedelen in de enorme woningbouwplannen in de Randstad

Hillen & Roosen ging afgeslankt met zeventig werknemers door in de woningbouw, maar volgens de huidige directeur Jan Verhulst met minimale reserves. "We zijn destijds broodmager doorgestart en in de crisis hebben we er ook niet veel vet bijgekregen. We hunkeren naar meer stabiliteit."

Hemubo is als bouwbedrijf actief in de renovatie van bestaande woningen - vooral van corporaties die hun huizenbezit afstoten. "Van daar uit kregen we steeds vaker de vraag of we ook actief waren in nieuwbouw," zegt Tom Bergmans van Hemubo.

"Er was meteen een klik met Hillen & Roosen. Hun bekendheid in de woningbouwmarkt is groot en vanwege hun positie was er behoefte aan verdere investering."

Fors investeren
Financiële details over de overname worden niet bekendgemaakt. Wel gaat Hemubo fors investeren in Hillen & Roosen, dat als zelfstandig onderdeel blijft bestaan. De combinatie is goed voor een omzet van 135 miljoen euro, maar wil dat door de groeiende woningbouwvraag in enkele jaren op 200 miljoen euro krijgen.

Met de overname wil het bedrijf meedelen in de enorme woningbouwplannen in de Randstad waar alleen al de gemeente Amsterdam de komende acht jaar 50.000 woningen wil bijbouwen. "Er zijn grote kansen," zegt Verhulst. "Tegelijkertijd is het aantal aannemers de afgelopen jaren flink afgenomen. Partijen die veel sterker waren dan wij hebben het niet gered. Dat biedt mogelijkheden. Met Hemubo achter ons wekken we ook meer vertrouwen bij opdrachtgevers."

Verhulst, sinds 1981 in dienst van het bouwbedrijf, blijft naar eigen zeggen 'nog jaren' betrokken bij Hillen & Roosen. "Mijn ultieme droom is een gezond bedrijf achter te laten. Daar hebben we nu een grote stap in gezet."

Hillen & Roosen werd  in 1899 opgericht en bouwde onder meer mee aan de Beurs van Berlage, de Coentunnel en de Stopera. Het andere deel van Hillen & Roosen dat in 2009 door startte, HKL Bouw, ging vier jaar geleden opnieuw failliet.