PlusCoronadagboek

Heleen Verwijs: ‘Soms is bewoners verhuizen de minst slechte optie’

In deze serie volgen we zorgverleners. Dinsdag Heleen Verwijs, specialist ouderengeneeskunde, donderdag huisarts Marike de Meij en zaterdag ic-verpleeg­kundige Martine Minnema.

Marc Kruyswijk
Heleen Verwijs (43), specialist ouderengeneeskunde bij Amsta. Beeld Marc Driessen
Heleen Verwijs (43), specialist ouderengeneeskunde bij Amsta.Beeld Marc Driessen

‘Na de besmettingen van de afgelopen twee weken is de ergste onrust nu gelukkig voorbij. Op een woongroep waar vier van de zes bewoners corona bleken te hebben, waren het spannende dagen. Ik heb me zorgen gemaakt over deze locatie, waar meer dan veertig mensen wonen en alles bij elkaar meer dan zestig personeelsleden werken. Maar gelukkig: de besmettingen bleven beperkt tot deze ene woongroep. Al het personeel is getest en alle tests kwamen negatief terug.

We zijn opgelucht dat het tot nu toe beperkt is gebleven tot deze woongroep. Aangezien al het personeel een negatieve testuitslag had, weten we niet hoe het virus bij ons is binnengekomen. Iedereen doet zijn best om het buiten de deur te houden, maar kennelijk is het toch binnen­geslopen.

Het is afwachten hoe de bewoners die wel besmet zijn, zullen reageren op het virus. De een is erg ziek, een ander heeft milde klachten en sommige bewoners hebben helemaal geen klachten. Er is vaak geen peil op te trekken. Iedereen reageert verschillend op dit virus.

Dit zegt iets over waarmee we te maken hebben, maar het zegt ook iets over de test. We weten dat de test­uitslag geen honderd procent garantie biedt. Je kunt een negatieve test­uitslag hebben, maar toch besmet zijn. Of besmet zijn geweest. De test is een momentopname. We blijven dus alert op bewoners en personeel, of ze verschijnselen van corona ontwikkelen. Soms testen we dan opnieuw.

Verder zijn we flink aan het puzzelen, want wat doe je met positief geteste bewoners? Wanneer maar een deel van een woongroep besmet is, houd je dan de positief geteste mensen in hun kamer, of laat je juist de mensen die géén corona hebben niet meer van hun kamer af? Bij de ene bewoner met dementie is het makkelijker om die op zijn kamer te laten verblijven, dan bij bewoners die veel bewegingsdrang hebben of onrustig worden als ze niet van hun kamer mogen. Moeilijke keuzes, die je eigenlijk niet wil maken.

Soms kunnen we zo’n woongroep opsplitsen door een scheidingswand neer te zetten. Ook is het voorgekomen dat we bewoners hebben moeten verplaatsen van hun eigen woongroep naar een andere. Dit doen we liever niet, want het verhuizen van iemand met dementie kan deze persoon onrustig maken. Als het echter iemand is die graag rondloopt, is het voor die bewoner soms beter om naar een woongroep te verhuizen waar iedereen besmet is en men vrij kan rondlopen. Het zijn situaties waarbij je soms de minst slechte optie moet kiezen met elkaar.”

Dit is het laatste interview met Heleen Verwijs in deze serie over zorgverleners. Donderdag volgt de allerlaatste aflevering, met huisarts Marike de Meij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden