PlusCoronadagboek

Heleen Verwijs: ‘Een slechtnieuwsgesprek is intensief en lastig’

Marc Kruyswijk
Heleen Verwijs (43), specialist ouderengeneeskunde bij Amsta.  Beeld Marc Driessen
Heleen Verwijs (43), specialist ouderengeneeskunde bij Amsta.Beeld Marc Driessen

“Van de week stond er ineens een muzikant met een gitaar op de stoep, die een lied zong voor de bewoners van onze locatie. Wij krijgen als zorg aan de lopende band een hart onder de riem gestoken. Er stonden hier kratten met tulpen voor de bewoners en op allerlei plekken ondernemen mensen actie.

Er worden bemoedigende woorden op de stoep gekrijt of ze hangen spandoeken op tegenover onze vestigingen. Er kwamen moeders langs met een tas vol kaartjes van kinderen aan bewoners. ‘Wat sneu dat jullie opgesloten zitten,’ schreef een kind. Dat hebben we tactisch gebracht naar onze bewoners. Sommige bewoners hebben ook teruggeschreven.

Dat is allemaal heel indrukwekkend, het zijn wat dat betreft bijzondere tijden. We voelen ons enorm gesteund. Dat doet me wel wat, maar ik sta er ook dubbel in, want ik ben een nuchter mens. Aan de ene kant is de extra aandacht fijn, het is ontroerend dat iedereen zoveel moeite doet, maar tegelijk denk ik ook: wij doen hier met zijn allen ook gewoon ons werk. Het is waar, we werken nog harder dan normaal, maar toch.

In de vestigingen waar ik verantwoordelijk voor ben, hebben we voor zover we nu kunnen zeggen nog geen coronabesmettingen, maar alles is in opperste staat van paraatheid. Want hoe zorgen we dat de corona buiten blijft? Het is rustig eigenlijk, maar voelt nu een beetje als de stilte voor de storm.

Toch doet het virus zich indirect al gelden. Ik had deze week een gesprek met een bewoner die ik moest vertellen dat we, in geval haar gezondheid zou verslechteren, haar niet meer naar het ziekenhuis konden verplaatsen vanwege de kwalen die ze al heeft. Het is zover nog niet, maar dat kan volgende week anders liggen. Deze bewoner is wilsbekwaam en had bij ons aangegeven in een dergelijk geval wel gereanimeerd en beademd te willen worden. Dat kan onder deze omstandigheden niet meer, de druk op de ic-afdelingen is enorm.

Door de impact van het coronavirus moeten we dus andere keuzes maken. Er is natuurlijk overleg over geweest: binnen onze groep van artsen, maar ook met de specialist van deze bewoner in het ziekenhuis. Ik sta achter die beslissing, maar zo’n slechtnieuwsgesprek is intensief en ook lastig. Dat is nogal een mede­deling die je dan krijgt.

Deze bewoner was daar boos over, verdrietig en gefrustreerd. Ik begrijp dat heel goed, maar wij worden als specialisten ouderengeneeskunde geconfronteerd met onmogelijk­heden.”

In deze serie volgen we zorgverleners. Dinsdag Heleen Verwijs, specialist ouderengeneeskunde, donderdag huisarts Marike de Meij en zaterdag ic-verpleeg­kundige Martine Minnema.

 
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden