PlusReportage

Heldenspeld Moeders van Noord voor strijd tegen verborgen armoede

De Moeders van Noord kregen donderdagmiddag van stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk een Heldenspeld van de gemeente uitgereikt. Vanuit dienstcentrum de Botterstraat in de Banne helpen de moeders met vrijwilligers wekelijks 130 gezinnen aan voedsel en kleding.

Jesper Roele
De drie moeders: Risma Soekhie, Edna Ellis en Sherida Reding 
 Beeld Lin Woldendorp
De drie moeders: Risma Soekhie, Edna Ellis en Sherida RedingBeeld Lin Woldendorp

“Een paasontbijt is voor sommigen de normaalste zaak van de wereld, maar veel mensen uit deze buurt kunnen zoiets niet betalen. Die zijn blij dat ze dat dan bij ons kunnen halen,” vertelt de 45-jarige Risma Soekhie uit de Banne in Noord. Veertien maanden geleden begon ze voedsel en kleding in te zamelen voor buurtbewoners die door de coronapandemie in financiële problemen waren geraakt. Nu helpt ze samen met Edna Ellis (56), Sherida Reding (35) en een dozijn vrijwilligers 130 gezinnen wekelijks aan voedsel, kleding en andere dagelijkse benodigdheden vanuit het dienstcentrum in de Botterstraat.

Lange rij

Het is een schrijnende situatie op donderdagmiddag in de Banne. Op steenworp afstand van het dienstcentrum staat de Protestantse Kerk De Ark. In de kerk zit een uitgiftepunt van de reguliere Voedselbank en voor de deur staat een lange rij. De Moeders van Noord helpen buurtbewoners die voor de Voedselbank niet in aanmerking komen, omdat zij net te veel verdienen, schulden hebben of ongedocumenteerd zijn. De rijen kunnen elkaar zien en zowaar een hand geven. Het is tekenend voor hoe groot de (verborgen) armoede in deze buurt is.

Uit handen van stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk krijgen de drie ‘moeders’ vanmiddag een Heldenspeld van de gemeente. “Deze moeders zien een probleem en daar proberen zij iets tegen te doen,” zegt Lagendijk. “Ze kennen de buurt en er zijn mensen die net buiten de boot vallen. Hulp van onderaf is in een buurt als de Banne met sociale problematiek heel belangrijk.”

Tranen in ogen

Bij Ellis staan de tranen in haar ogen als ze de Heldenspeld overhandigd krijgt. Vorig jaar november besloot ze Soekhie te gaan helpen. “Elke dinsdag fietste ik hierlangs en toen ik zag wat hier gedaan werd, ben ik afgestapt en gaan helpen. Eerst met het opvouwen van kleding en nu zamel ik ook in.”

De 59-jarige Asha, die liever niet met haar achternaam in de krant wil, komt wekelijks bij het dienstcentrum. “Ik doe productiewerk en verdien te weinig om rond te kunnen komen,” vertelt ze. “Voor de Voedselbank kom ik niet in aanmerking en het is belangrijk om vers voedsel te eten. Als ik dat hier niet kan halen en zou moeten kopen, kan ik bijvoorbeeld de tandarts niet betalen.”

De 56-jarige Agnes vertelt dat ze door corona haar baan kwijtraakte. “Zonder deze hulp zou ik op de lange termijn in financiële problemen komen. Alle kleine beetjes helpen nu. Maar als ik in juni bij mij nieuwe baan begin, kom ik niet meer hoor,” zegt ze trots.

Afhankelijk

Appels, tomaten, meloenen, gehakt, mais, kaas, onderbroeken, sokken, brood, rijst, er is van alles te krijgen voor de mensen die soms wel een uur in de rij staan. “Je ziet dat ze van ons afhankelijk zijn,” zegt Reding. “Een van onze vrijwilligers werkte als schoonmaker in een hotel. Door corona viel dat weg en kwam ze in financiële problemen. Gezinnen zitten in nood als wij dicht zijn.”

En juist dat is iets dat volgens Ellis binnenkort weleens voorgoed zou kunnen gebeuren. “We zitten hier tijdelijk en op de plek van het dienstcentrum willen ze nieuwbouw neerzetten. We zoeken een plek waar we permanent kunnen blijven, anders is de kans groot dat we de gezinnen straks niet meer kunnen helpen.”

Soekhie wil dat koste wat kost voorkomen, omdat de problemen het afgelopen jaar in de buurt door corona groter geworden zijn. Ze ziet dat veel van die gezinnen geen hulp willen uit angst voor schaamte. “Maar die ga ik de komende tijd proberen te bereiken met veel liefde.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden