Nieuws

Heldendaad werd pizzeriabaas Savic fataal

De restauranteigenaar die in 2019 het leven van crimineel Durovic probeerde te redden, moest dat zelf met de dood bekopen. Gisteren eiste justitie 28 jaar cel voor de schutter.

Paul Vugts
De onschuldige restauranteigenaar Savic werd op 23 oktober 2019 doodgeschoten in zijn pizzeria.  Beeld Maarten Brante
De onschuldige restauranteigenaar Savic werd op 23 oktober 2019 doodgeschoten in zijn pizzeria.Beeld Maarten Brante

Justitie eist 28 jaar cel voor Cherif A. (42) voor het doodschieten van onschuldige restauranthouder Goran Savic (49) en het neerschieten van crimineel Jovan Durovic (44), op 23 oktober 2019 in Savic’ pizzeria La Piccola Baracca aan het Hugo de Grootplein.

Volgens de officier van justitie is sprake van gekwalificeerde doodslag op de restauranthouder en poging tot moord op Durovic.

Drie keer eerder doelwit

De ‘kalme en koelbloedige’ Cherif A. schoot volgens haar op de Montenegrijnse crimineel Durovic voor ‘een afrekening’. Die was naar eigen zeggen op de Balkan al drie keer eerder doelwit van een moordpoging. Hij schoot restauranteigenaar Savic dood omdat die Durovic te hulp schoot. “Familieman Goran Savic was de held van de dag, maar heeft dat met zijn leven moeten bekopen.”

De aanklager wil 25 jaar cel voor Denzel V. (23) en Dejan D. (30), de twee ‘spotters’ die Durovic vijf dagen lang in de gaten zouden hebben gehouden en de schutter zouden hebben aangestuurd. Tegen de derde ‘spotter’, Eyup T. (36), voor wie de officier alleen medeplichtigheid bewezen acht, eiste ze donderdagmorgen 18 jaar cel.

Op de beelden van vele bewakingscamera’s lijken de drie Durovic intensief te observeren in en vanuit restaurants rond het Hugo de Grootplein, waaronder ook de pizzeria.

Ze maakten foto’s van het doelwit en gaven steeds zijn positie door via een aparte telefoon, die volop belastende berichten uitwisselde met de schutterstelefoon die volgens justitie door A. werd gebruikt – twee oude Nokia’s die speciaal lijken te zijn aangeschaft voor de klus.

Barkruk

Alles wijst er volgens justitie op dat Cherif A. die woensdagmiddag rond 15.45 uur de pizzeria inliep om Durovic te liquideren, nadat de spotters hem hadden gemeld: ‘He is inside, go.’

Durovic zat aan de bar. Op scherpe beelden van bewakingscamera’s is te zien dat de crimineel de schutter zag en schrok. Terwijl hij door een kogel in zijn buik werd geraakt, gooide Durovic een barkruk naar de schutter en raakte met hem in een worsteling verwikkeld. Op de jas van Durovic is dna van Cherif A. aangetroffen.

Tijdens de worsteling pakte restauranteigenaar Goran Savic de schutter van achteren vast. Die schoot hem achterwaarts dood.

De schutter vluchtte te voet de Frederik Hendrikstraat in en liep volgens getuigen via de Eerste Hugo de Grootstraat naar zijn grijze Volkswagen met Belgisch kenteken, die daar om de hoek stond. Een politieagent die in haar vrije tijd passeerde, gelastte een motorrijder die Volkswagen te volgen. Kort nadat de motorrijder de auto uit het oog was verloren, zagen agenten die iets verderop reden, waarna Cherif A. op de Admiraal de Ruijterweg in de Volkswagen werd aangehouden. In de vluchtauto lagen het gebruikte vuurwapen en de schutterstelefoon.

De beruchte crimineel Durovic is verwikkeld in een bloedige onderwereldvete tussen groepen uit voormalig Joegoslavië, die inmiddels voornamelijk in andere Europese landen wordt uitgevochten. Durovic sprak tegen de politie in algemene termen over ‘problemen in zijn thuisland’, die de reden moeten zijn geweest voor alweer de vierde moordaanslag op hem.

Even sigaretten halen

Cherif A. houdt al sinds zijn arrestatie emotioneel vol onschuldig te zijn. Hij heeft een wonderlijke verklaring. Hij zegt bedonderd te zijn door ene Hakan en ene Sharif, die zijn vertrouwen hebben misbruikt. Hij sleutelde aan Hakans taxi. Die zou zijn Volkswagen even hebben geleend om samen met zijn vriend wat te drinken en sigaretten te halen. Hakan of Sharif zou zijn broek, schoenen en hoody hebben aangetrokken en in de pizzeria hebben geschoten.

Nadat hij zijn auto had teruggekregen, zou Cherif A. zijn kleding meteen weer hebben aangetrokken en naar de Admiraal de Ruijterweg zijn gereden. Daar werd hij tot zijn grote schrik gearresteerd. Tegen de rechtbank: “Ik ben niet ingevlogen om iemand te gaan liquideren! Ben je gék geworden?!”

A.heeft een restaurant en een sportschool in België en leidt onder meer een bemiddelingsbureau. Hij kreeg eerder 7 jaar cel voor pogingen tot doodslag en is veroordeeld voor diefstal met geweld. Hij wil niet meewerken aan psychologisch onderzoek. Eerder is een narcistische en een antisociale persoonlijkheidsstoornis vastgesteld.

Taxichauffeur Eyup T. zegt dat hij die vijf dagen van observaties en de schietpartij was ingehuurd om zijn vriend Dejan D. rond te rijden, zonder te weten waarom. De andere vermoede observanten beroepen zich voornamelijk op hun zwijgrecht.

Savic laat zijn vrouw en twee zoons achter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden