Plus

Heisa smoort ouderavond Cornelius Haga Lyceum

Een poging van de gemeente de gemoederen rond het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Nieuw-West te bedaren, heeft dinsdagavond geleid tot nog grotere boosheid bij de ouders. Woensdagavond volgt een herkansing.

Hanneke Keultjes en Marcel Wiegman
Onderwijs-minister Arie Slob op weg naar de Kamer. Hij kondigde een diepgaand financieel onderzoek aan naar het Cornelius Haga Lyceum. Beeld anp
Onderwijs-minister Arie Slob op weg naar de Kamer. Hij kondigde een diepgaand financieel onderzoek aan naar het Cornelius Haga Lyceum.Beeld anp

Een zaaltje met 250 stoelen in het oude stadsdeelkantoor van Geuzenveld op Plein '40-'45 had de gemeente geregeld voor de ouders van het Cornelius Haga Lyceum (174 leerlingen) en hen die overwegen hun kinderen er volgend jaar naartoe te sturen.

Burgemeester Femke Halsema wilde hun nogmaals uitleggen waarom zij het bestuur van de school weg wil hebben en een beroep doet op ouders om hun kinderen niet aan te melden voor volgend jaar.

Buiten de stad
Het duurde niet lang voordat het volkomen uit de hand liep. De opkomst was zo groot dat de ruimte al snel te klein bleek. Verplaatsing van een deel van de belangstellenden naar een 'overloopzaaltje' met beeldscherm werd niet geaccepteerd.

Stralend middelpunt van het verzet: Arnoud van Doorn, de ex-PVV'er die tegenwoordig actief is voor de radicale islamitische Partij van de Eenheid in Den Haag. Hij is ook 'vrijwilliger' op het Cornelius Haga Lyceum. Bestuurder Söner Atasoy, die van Halsema moet opstappen, was niet aanwezig.

Volgens de gemeente kwamen er dinsdagavond veel mensen van buiten de stad op de bijeenkomst af, ook al waren alleen de ouders van de school uitgenodigd.

Halsema had hun willen uitleggen dat zij 'signalen' van de AIVD en de NCTV over 'richtinggevende personen' op de school niet zomaar naast zich neer kan leggen. Acute dreiging is er niet, maar wel zorgen 'over de lange termijn'. De leerlingen zouden 'met de rug naar de samenleving' komen te staan.

Concrete bewijzen
Veel is er sinds vorige week niet nodig om de aanhangers van de school tot grote woede te brengen, bleek dinsdagavond weer. Ouders willen concrete bewijzen zien en wensen zich niet zomaar neer te leggen bij algemene uitspraken van de veiligheidsdiensten. 'Tientallen ouders' in Amsterdam hebben voor de aanmeldingen van volgend jaar de school inmiddels op nummer één gezet.

Woensdagavond gaat de gemeente in de herkansing. Deze keer is het plan om een zaal te vinden met minstens vijfhonderd stoelen, al was die woensdagochtend nog niet gevonden. Opnieuw krijgen alleen de ouders van de school een uitnodiging, maar zullen andere belangstellenden niet worden geweerd. Over extra veiligheidsmaatregelen wil de gemeente geen uitspraken doen.

Diepgaand onderzoek
Het onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs naar het Cornelius ­Haga Lyceum wordt intussen uitgebreid met een 'diepgaand onderzoek' naar de financiële administratie. Volgens minister Arie Slob (ChristenUnie) voor Basis- en Voortgezet Onderwijs is daar 'alle aanleiding toe'.

Hij zei dat dinsdag tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. Een verdere toelichting gaf hij niet, ook niet of hij gesjoemel met onderwijsgeld vermoedt of dubieuze geldstromen. Wanneer het onderzoek zal zijn afgerond, is niet bekend. "Uiteraard zo snel als mogelijk."

'Zo snel mogelijk sluiten'
Vorige week werd de Onderwijsinspectie het werk op de school onmogelijk gemaakt. Slob stelde daarop dat hij de financiering zou intrekken als de school de Inspectie nogmaals zou belemmeren. Het bestuur heeft, aldus Slob, nu gezegd 'alle medewerking' te verlenen aan het Inspectieonderzoek.

De Tweede Kamer uitte felle kritiek op de gang van zaken en wil dat de school zo snel mogelijk wordt gesloten. Dat staat de huidige wet niet toe. Dat vindt VVD-Kamerlid Rudmer Heerema onacceptabel. "We kunnen clubhuizen van motorbendes sluiten, maar een school niet."

Ook PvdA-leider Lodewijk Asscher, voormalig onderwijswethouder in Amsterdam, begrijpt de willekeur niet. "Als in een café drugs worden aangetroffen, dan gaat die onmiddellijk dicht. Nu is er een school waar antidemocratische denkbeelden worden gedoceerd, en staan we erbij in machteloosheid."

Volgens GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld kiest het kabinet 'grote woorden'. "Wat is er nou precies aan de hand?"

Middelvinger

Bestuurder Söner Atasoy werd donderdag per brief gesom­meerd te verschijnen op het stadhuis voor een ­gesprek met burgemeester Femke Halsema. De brief kwam met de chauffeur van het stadhuis terug. Bij opening bleek hij ondertekend met een opgestoken middelvinger. Atasoy is die dag wel verschenen bij Halsema. Hij heeft haar daar om bewijzen tegen hem gevraagd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden