‘Heineken-ontvoerder Jan Boellaard perste zussen Willem Holleeder af’

Heineken-ontvoerders Frans Meijer en Jan Boellaard in een arrestantenbusje bij het gerechtsgebouw. Beeld Hollandse Hoogte / Spaarnestad Photo
Heineken-ontvoerders Frans Meijer en Jan Boellaard in een arrestantenbusje bij het gerechtsgebouw.Beeld Hollandse Hoogte / Spaarnestad Photo

Heineken-ontvoerder Jan Boellaard heeft de zussen van Willem Holleeder afgeperst. Hij eiste een deel van de opbrengsten van het boek Judas van Astrid Holleeder.

Het Parool

Dat schrijft John van den Heuvel in zijn column in De Telegraaf. Volgens de misdaadverslaggever lag in die afpersing de reden voor de breuk tussen Astrid Holleeder en uitgeverij Lebowski.

Die uitgeverij gaf in 2016 het boek Judas uit. In het boek beschrijft Astrid Holleeder, de zus van Willem Holleeder, haar jeugd. Verder gaat ze in op de relatie met haar oudste broer en de reden om tegen hem te getuigen. Daarnaast beschrijft ze hoe ze bewijs verzamelde tegen Willem Holleeder.

Het boek werd een internationale bestseller en werd verwerkt tot een televisieserie die in 2019 werd uitgezonden op RTL4. In 2017 kreeg het boek een vervolg. Dat opnieuw werd uitgegeven door Lebowski.

Stoppen met true crime

Begin 2020 maakte de uitgeverij, uitgever van boeken als Mocro Maffia en De Kouwe Ouwe (de biografie van crimineel Stanley Hillis) abrupt bekend te stoppen met true crime. Misdaadauteurs kregen te horen dat nieuwe boeken niet meer zouden worden uitgegeven. Ook de samenwerking tussen Lebowski en Astrid Holleeder kwam ten einde. Inmiddels is zij overgestapt naar uitgeverij A.W. Bruna.

Volgens John van den Heuvel ontstond de breuk tussen Lebowski en Holleeder doordat de uitgeverij het boek Wij willen gangster worden van Jan Boellaard wilde uitbrengen. ‘Verdient zo iemand een boek vraag je je af?’ schrijft John van den Heuvel.

‘Uitgeverij Lebowski, die ook de boeken van Astrid Holleeder uitgaf, vond kennelijk van wel. Dat Boellaard in dezelfde periode de zussen van Willem Holleeder afperste, omdat hij een deel van de opbrengsten van Judas wilde, speelde kennelijk geen rol. Astrid Holleeder stapte later op bij Lebowski en ik deed hetzelfde.’

Lebowski heeft het boek van Jan Boellaard uiteindelijk niet uitgegeven. Inmiddels ligt het toch in de winkel. Just Publishers heeft het onlangs uitgebracht.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden