‘Haute friture’: Ron Blaauw organiseert een frikandellenfestijn

Altijd al eens een ‘frikandel foie gras’ willen eten? Meesterkok Ron Blaauw transformeert Tapperij de Eeuwige Jeugd op woensdag 28 oktober tot een echte ‘haute friture’. De liefhebber kan aanschuiven voor een heus frikandellendiner. 

Topkok Ron Blaauw organiseert een 'frikandellenfestijn'.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Een frikandel speciaal met curry, mayonaise en gesnipperde ui hoeven gasten op het frikandellenfestijn niet te verwachten. Bezoekers krijgen een viergangendiner voorgeschoteld, bestaande uit verschillende frikandellen die Blaauw speciaal heeft gecreëerd voor het evenement. Inspiratie voor de gefrituurde snacks ontleende Blaauw aan zijn eigen restaurants, Ron Gastrobars. 

Gasten proeven achtereenvolgend de Frikandel Vive la France met Foie (ganzenlever), Frikandel Gado Gado, Frikandel Rendang en Frikandel Garnaal met wasabi, sesam en bonito.  Een kaartje voor het diner kost 25 euro. 

Wie erbij wil zijn moet wel snel zijn, vertelt Blaauw. “De verkoop gaat al hard: ik verwacht een uitverkocht restaurant.” Het idee van een frikandellenfestijn ontstond een jaar geleden al, maar vanwege corona wordt het nu pas uitgevoerd. 

De Nederlandse eetcultuur

Blaauw heeft er zin in, maar, zegt hij, neem het vooral niet te serieus. “Het is een beetje humor natuurlijk. Een frikandel blijft een frikandel, maar wij gaan ’m wat opleuken.” Met verschillende combinaties wil de chef er ‘wat geks’ van maken. 

“Frikandellen zijn toch onderdeel van de Nederlandse eetcultuur, ik ken weinig mensen die het niet lusten. We maken het ook niet té gek: we kiezen wel combinaties uit die bij de snack passen.” Dit keer geen kaviaar en wagyu, zoals de kenner wellicht van Blaauw gewend is. Maar wel ganzenlever en wasabi dus.

Maar waarom dan niet de kroket, of de bitterbal? Die Hollandse delicatessen hebben hun podium al gehad, vindt Blaauw. “Die zijn al vaker ‘luxer’ gemaakt, door banketbakkers bijvoorbeeld.” Nu is het tijd voor de frikandel, meent de chef-kok. 

Een pittige frikandel

Tapperij de Eeuwige Jeugd zorgt voor het beste biertje bij elke frikandellenvariant. “Een pittige frikandel vraagt om een ander biertje dan een mildere,” zegt Blaauw. “Het worden mooie, maar ook laagdrempelige bier- en spijscombinaties.”

Kortom: “We gaan lekker frikandellen eten en een gezellige avond hebben. Op afstand!”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden