Hausse aan aanvragen: ‘De slag om islamitische leerlingen is begonnen’

Meer dan een kwart van alle aanvragen voor overheidsfinanciering van nieuwe scholen betreft islamitisch onderwijs. In Amsterdam zijn er zes aanvragen voor een islamitische school.

Bas Soetenhorst
Op dit moment telt Amsterdam één islamitische middelbare school, het Cornelius Haga Lyceum. Beeld ANP
Op dit moment telt Amsterdam één islamitische middelbare school, het Cornelius Haga Lyceum.Beeld ANP

Van de 95 aanvragen zijn er 26 voor een islamitische school, blijkt uit een inventarisatie van het Isbo, de koepelorganisatie van islamitische scholen in Nederland. De aanvragen zijn donderdag gepubliceerd door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), die onderdeel is van het ministerie van Onderwijs. Voor het eerst worden die aanvragen behandeld volgens een nieuwe wet, die het makkelijker maakt bijzondere scholen op te richten.

Amsterdam is de gemeente met de meeste aanvragen: zes. Drie daarvan gaan om voortgezet onderwijs. Op dit moment telt de stad één islamitische middelbare school, het Cornelius Haga Lyceum. In heel Nederland zijn tien aanvragen voor middelbare islamitische scholen ingediend. Er zijn nu slechts twee van zulke scholen, naast het Haga Lyceum is er het Avicenna College in Rotterdam.

De aanvragers voor de middelbare scholen in Amsterdam hebben tot 1 november om zo’n 700 handtekeningen van ouders te verzamelen, waarmee het bestaansrecht moet worden onderbouwd. Ze zouden op z’n vroegst in 2023 kunnen beginnen.

‘Slag om islamitische leerlingen’

Yusuf Altuntas, directeur van de islamitische basisschool Elif in Amsterdam-Zuid, hoopt in Amsterdam-West een islamitisch college te stichten. Hij noemt de vele aanvragen voor nieuwe islamitische scholen problematisch. “De slag om islamitische leerlingen is begonnen. Over de benodigde leerlingenaantallen maak ik me geen zorgen. Maar hoe kom je aan voldoende docenten in Amsterdam? Dat is nu al ingewikkeld en dat zal het helemaal zijn als er over een paar jaar allemaal nieuwe scholen zijn. Dat kan het lastig maken kwalitatief goed onderwijs te bieden. Daarmee kan het imago van islamitisch onderwijs onder druk komen te staan.”

De andere aanvragen voor een islamitisch lyceum zijn volgens het overzicht van de Isbo van het bestuur van de basisscholen El Amien I en II en Stichting Cosmicus. Die stichting ontkent islamitisch onderwijs na te streven en zegt niet op de lijst thuis te horen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden