Hasjveteraan Jack Stroek overleden (79)

De Volendamse oud-hasjhandelaar Jack Stroek, decennialang een prominente figuur in de Amsterdamse onderwereld, is overleden, 79 jaar oud. Hij was al lange tijd ziek.

Paul Vugts
Het smokkelschip Lammie waar Stroek in investeerde en dat uiteindelijk zonk voor de kust van Den Helder, met tonnen hasj aan boord.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Het smokkelschip Lammie waar Stroek in investeerde en dat uiteindelijk zonk voor de kust van Den Helder, met tonnen hasj aan boord.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Ingewijden bevestigen een bericht over zijn dood van De Telegraaf.

Viskotter De Lammie

‘Jakkie’ Stroek, ‘de Volendamse garnalenboer’, deed in de jaren zeventig, tachtig en negentig volop zaken in de hasj, met veel bekendere kopstukken uit het hoofdstedelijke drugsmilieu zoals gokkoning Frits van de Wereld en maffiabaas Klaas Bruinsma.

Zijn bekendste exercitie was zijn investering in De Lammie, een viskotter die na een achtervolging zonk voor de kust van Den Helder, met tonnen hasj aan boord.

In 2000 wilde het Openbaar Ministerie Stroek voor 33 miljoen ‘plukken’ – wat een idee gaf van zijn vermogen. In Volendam was hij met zijn sportieve bolides een bekende verschijning.

‘Ouwe, ouwe penoze’

Een kleine twee weken geleden kwam Stroek nog ter sprake in het hoger beroep van Willem Holleeder tegen diens veroordeling tot levenslang voor het geven van opdrachten voor liquidaties. In het verhoor van Holleeders ex-compagnon Dino Soerel ging het over een ontmoeting van de in 2011 geliquideerde Stanley Hillis met Heinekenontvoerder Cor van Hout (geliquideerd in 2003) en Stroek. Soerel was Hillis komen ophalen, en hoorde Van Hout en Stroek verhalen ophalen over vroeger.

Medio 2018 had Holleeder ‘de palingboer uit Volendam’ al treffend omschreven als ‘ouwe, ouwe penoze’: “Nu ben ik ouwe penoze, dus Jack Stroek is ouwe, ouwe penoze.”

Stroek is een van de weinige criminele kopstukken uit zijn entourage die een natuurlijke dood is gestorven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden