PlusTen Slotte

Harry Verzijl (1945-2020), vervaardigd in een fabriek van sociaal-democraten

Hij had zich verheugd op de aanstaande opening van de Gaasperdammertunnel, een project waarvoor hij meer dan tien jaar geleden als dagelijks bestuurder in Zuidoost op lokaal niveau het licht op groen had gezet. Het mocht net niet zo zijn: vorige week dinsdag overleed Harry Verzijl op 75-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Hij koos zelf het moment van zijn dood.

Harry Verzijl. Beeld Archief familie
Harry Verzijl.Beeld Archief familie

Verzijl was meer dan veertig jaar onderwijzer in het Amsterdamse basisonderwijs, en was bijna twintig jaar voor de PvdA actief in politiek en bestuur in zijn stadsdeel. Een lange carrière die in 1992 begon als lid van de nog jonge deelraad, kreeg in 1996 een vervolg als fractievoorzitter en eindigde tussen 2006 tot 2010 als lid van het dagelijks bestuur.

Verzijl kwam in 1945 ter wereld in Enschede, maar hij had ook kunnen zijn vervaardigd in een fabriek van sociaal-democraten van de oude stempel. Groot, onverschrokken, onverzettelijk, en in elke vezel van zijn lichaam overtuigd van de noodzaak om zich in te spannen voor de mensen die niet worden geboren met een gouden lepel in de mond.

Onderwijs en politiek

Het onderwijs en de politiek werden zijn wapens. Verzijl stond meer dan veertig jaar voor de klas, onder meer op het 3e Dalton in de Pijp, de Vijzelmolen in Gein en de Holendrechtschool in Zuidoost. Hij deed grote moeite om niet te worden gepromoveerd naar een managementfunctie, en slaagde daar ook in. Het belangrijkste werk was het werk met de kinderen.

De ervaring voor de klas kwam hem goed van pas in de politiek. Al snel na zijn aantreden als raadslid werd hij de rechterhand van fractievoorzitter Wouter Gortzak. Daarna gaf hij twee termijnen leiding aan de fractie, wat zeker in die jaren in Zuidoost neerkwam op het verplaatsen van een kruiwagen met onrustige kikkers via een smalle plank naar de overkant van de sloot. En dan weer terug.

Verzijl stond bekend als een strenge dirigent, al geeft vriend en partijgenoot Lourens Burgers de voorkeur aan de omschrijving duidelijk. “Harry was een typische sociaal-democraat. Hij was een emotionele man, maar handelde nuchter en rationeel. In de fractie was er voortdurend gelazer. Harry wist de boel steeds bij elkaar te houden. Ik keek daar met veel bewondering naar.”

Principes

In 2012 nam Verzijl afscheid van de afdeling. Aanleiding was het gedwongen vertrek van stadsdeelvoorzitter Marcel La Rose. Burgers: “Die was bedreigd door een particulier. De fractie greep dat conflict aan om de eigen bestuurder pootje te lichten. Harry is lid gebleven van de partij, maar uit de afdeling gestapt. Het is hem niet in dank afgenomen, maar voor hem was het een principiële kwestie.”

In 2014 kreeg Verzijl van zijn arts de diagnose darmkanker. Hij herstelde zich goed, maar in april van dit jaar werd hij opnieuw ziek. Er werd gedacht aan een chronische ontsteking, op de operatietafel bleek dat het om uitgezaaide kanker te gaan. Het aanbod van een chemokuur sloeg hij af. Hij kreeg pijnstillers, keek films, las nog een paar biografieën, en besloot vorige week dat het mooi geweest was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden