Plus

Hardste klap voor arbeidsmarkt Amsterdam: 18.000 banen minder

De werkgelegenheid in en om Amsterdam is het hardst geraakt door de coronacrisis. Vorig jaar kromp de werkgelegenheid hier met 3 procent, terwijl dat landelijk gemiddeld 1,2 procent was.

Bart van Zoelen
Een werkzoekende bij het UWV. Beeld ANP
Een werkzoekende bij het UWV.Beeld ANP

Dat meldt uitkeringsinstantie UWV. In een jaar tijd daalde in en om Amsterdam het aantal banen van werknemers met bijna 18.000 tot 572.000. Voor heel Nederland kwam UWV tot een totaal van 96.000 minder banen. Van alle 35 ‘arbeidsmarktregio’s’ was de teruggang in Nederland in Groot-Amsterdam het grootst.

Zoals al werd voorspeld in eerder onderzoek is de werkgelegenheid in Amsterdam kwetsbaarder voor de coronacrisis. Hier zijn relatief veel banen in de horeca, de zakelijke dienstverlening en de luchtvaart. Ook in omliggende regio’s als Flevoland, Kennemerland en Zaanstreek-Waterland is de teruggang van de werkgelegenheid bovengemiddeld.

Dip in voorjaar

Vooral in het voorjaar van 2020 zakte de Amsterdamse werkgelegenheid ver weg met alleen al in april ruim 17.000 banen minder. En dat terwijl het voorjaar normaal zorgt voor een daling van de werkloosheid omdat voor seizoenswerk in horeca, cultuur en recreatie extra personeel nodig is.

Zoals het Centraal Planbureau gisteren al schreef: de werkloosheid is door de steunpakketten van de overheid lager gebleven dan vorig jaar werd gevreesd in de zwartste scenario’s. Ook in de UWV-cijfers trok het aantal banen in Amsterdam vanaf de zomer weer wat aan. Bij het totaal van bijna 18.000 hoort wel de kanttekening dat UWV hiervoor de cijfers tot en met september 2020 heeft gebruikt. De tweede golf van besmettingen en de lockdown die in het najaar volgde om de corona-impact te dempen zijn hierin dus nog niet verwerkt.

Daling na september

Hoopgevend is dan weer dat het UWV ook in de maanden na september de werkloosheid niet veel verder zag oplopen. In sommige maanden is de werkloosheid zelfs gedaald. “We zien ook wel dat de daling van het aantal vacatures is gestagneerd,” zegt arbeidsmarktadviseur van UWV Amsterdam Alexandra Benning. Ze verwacht wel dat veel werkloosheid verborgen blijft voor de cijfers, omdat mensen zonder werk zich ontmoedigd hebben teruggetrokken van de arbeidsmarkt.

Maar belangrijker: “Tegenover de opgelopen werkloosheid staan ook sectoren die mensen wel hard nodig hebben.”

In de Amsterdamse horeca (5400), specialistische zakelijke diensten (2200), vervoer en opslag (1500) en overige zakelijke diensten zoals de reisbranche (1400) verdwenen honderden banen, maar in de zorg (1300), communicatie (1100), overheidsdiensten (1100) en de financiële dienstverlening (1100) werd in en om Amsterdam juist extra personeel gezocht.

Soms nog schaarste

Zo zijn in sommige beroepen de mensen nog steeds schaars op de Amsterdamse arbeidsmarkt. Dan gaat het bijvoorbeeld om elektriciens, loodgieters, verplegers, ICT’ers en belastingadviseurs. De krapte die er was op de arbeidsmarkt verklaart ook de teruggang vorig jaar in werkgelegenheid bij uitzendbureaus in Amsterdam. Daar verdwenen ruim tienduizend arbeidsplaatsen omdat werkgevers er de voorkeur aan gaven om personeel zelf in dienst te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden