PlusTen slotte

Hanneke Hurkmans (1948-2021): feestende feminist die mensen bij elkaar bracht

Hanneke Hurkmans begon het vrouwenvoetbalteam FC de Rondborstjes, opende twee cafés en zette zich in voor minderheden in De Pijp en de belangen van het Amsterdamse Bos. ‘Iedereen was verliefd op Hanneke.’

Lennart van Der Deure
Hanneke Hurkmans zingend op het podium. Beeld -
Hanneke Hurkmans zingend op het podium.Beeld -

De eerste indruk die oud-collega Fred van der Star (69) kreeg van Hanneke Hurkmans was onvergetelijk. “Het was op een talentenjacht voor ambtenaren. Ze zong Ne Me Quitte Pas. Kippenvel, die kon zingen.”

Vorige week overleed Hurkmans, op 73-jarige leeftijd, aan de gevolgen van een zeldzame aandoening.

Haar jeugd speelde zich niet af in het door haar geliefde Amsterdam, maar het Brabantse Veghel. Hier groeide zij op in een katholiek gezin van zes kinderen en een dominante vader. De meisjes mochten niet studeren, de jongens wel, vertelt ex- en naaste vriendin Maaike Meijer (72). “Maar Hanneke wilde helemaal niet studeren, die wilde naar de toneelschool.”

De twee kregen in 1969 een relatie, toen Meijer in Amsterdam studeerde. De verhouding moest eerst geheim blijven. Na een tijdje ging Hurkmans ook in Amsterdam wonen, waar de twee in 1970 op eigen houtje een huwelijksceremonie organiseerden in het Vondelpark. Meijer: “Een feest en protest tegelijkertijd.”

FC de Rondborstjes

Ondanks haar talent voor de kleinkunst begon ze met een vriendin café De Lange Gang, in de Langestraat. Het werd een bont café waar alles en iedereen welkom was: homo’s, lesbiennes, studenten, prostituées en de jongens van de garage om de hoek. In de kroeg organiseerden ze poëzie- en muziekavonden.

Vanuit het café ontstond een voetbalteam: FC de Rondborstjes. Ze speelden tegen andere lesbienne­cafés uit onder andere Breda en Utrecht. Na acht jaar nam Hurkmans met haar compagnon café Potgieter over, in de Potgieterstraat.

In de jaren 90 en begin 2000 werkte Hurkmans bij stadsdeel De Pijp, waar ze een ondernemersvereniging oprichtte die veel migranten heeft geholpen. “Daar werd ze op handen gedragen,” zegt Meijer. Later was ze ambtenaar ‘extreme overlast’. Hier moest ze bij uithuiszettingen aan te pas komen, of verwaarloosde alleenstaanden helpen waar de ratten door de portieken liepen.

Meijer: “Als er bij iemand langs ging die overlast veroorzaakte, zei ze tegen de politie dat ze beneden moesten wachten. Dan ging zij boven eerst een half uur praten. Dat luchtte bij die mensen altijd enorm op.”

Boswachters

Ruim tien jaar werkte Hurkmans uiteindelijk ook bij het Amsterdamse Bos, tot haar pensioen op 64-jarige leeftijd. Hier was ze hoofd van de boswachters en hoofd van het informatiecentrum. Hier begonnen ook de klachten van een zeldzame aandoening die ernstige en langdurige duizelingen veroorzaakte.

De ziekte maakte haar bedlegerig. Direct kwam er een zorggroep op gang van vrienden en mantelzorgers; zo’n dertig personen in totaal. Elke dag kwam er iemand koken en hond Keesje uitlaten. Aangezien de duizelingen erger werden en de aandoening niet te behandelen viel, dacht ze de afgelopen twee jaar steeds meer over euthanasie. Vriendin Marjolijn van Roon (67) hoorde over de optredens die Hurkmans vroeger bij het COC had opgevoerd. Zij zette dit jaar de productie voor een cd op touw, opgenomen bij Hanneke thuis. De cd Live Your Life is via Connectbymusic te verkrijgen; de opbrengst gaat naar een goed doel. Van Roon: “Een dag voordat ze euthanasie onderging, heeft ze tweehonderd extra cd’s laten maken. Zodat ze na haar heengaan nog lang mensen blij kan maken. Typisch Hanneke.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden