Amsterdam Bewaar

Handhavers willen de Wallen niet op tijdens Oud en Nieuw

Handhavers van de gemeente Amsterdam bij een commissievergadering.
Handhavers van de gemeente Amsterdam bij een commissievergadering. © Michiel Couzy

Handhavers van de gemeente Amsterdam vragen burgemeester Femke Halsema om hun inzet op de Wallen tijdens Oud en Nieuw te heroverwegen. Ze hebben te weinig verdedigingsmiddelen.

Dat zei een woordvoerder donderdagmiddag tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad. Op de tribune zaten tientallen actievoerende handhavers die met wapenstok, pepperspray en bodycam op pad willen in heel Amsterdam. Maar dat ziet de gemeente niet zitten. 

De handhavers maken zich onder meer zorgen over vuurwerk tijdens Oud en Nieuw op de Wallen. Volgens de handhavers geldt in dit gebied een vuurwerkverbod, dat gehandhaafd moet worden. De handhavers vrezen dat ze worden bekogeld met vuurwerk of mikpunt zijn van geweld.

Ook de politie gaat alleen gewapend de Wallen op, zei de handhaver die het woord voert namens de actievoerders. "Binnen dertig seconden kunnen we worden afgetuigd."

Zonder inzet van wapens
Halsema zei dat er geen vuurwerkverbod op de Wallen geldt. Maar ze erkent dat handhaving op de Wallen lastig is en dat de politie daar niet altijd snel ter plekke kan zijn.

Toevoeging wapenarsenaal heeft niet mijn voorkeur.

Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam

Uit een verkenning naar agressie en geweld tegen handhavers blijkt 86 procent van de handhavers in Amsterdam in 2017 slachtoffer was van agressie of geweld. In totaal waren er 465 incidenten. December en januari zijn, samen met juli, de maanden waarin zich het meeste geweld voordoet.

Halsema wil er eerst alles aan doen om de veiligheid van handhavers te verbeteren zonder inzet van wapens. "Toevoeging wapenarsenaal heeft niet mijn voorkeur." Ze pleit al een tijdje bij het kabinet voor meer agenten en overlegt met politie over betere samenwerking met handhavers.

Ook komt er een publiekscampagne. "Als dat alles onvoldoende soelaas biedt, dan moeten we over een half jaar deze discussie opnieuw voeren."

Lees ook: Boa's willen wapenstok: 'Soms telt elke seconde'