Amsterdam Bewaar

Handhavers politie en gemeente gaan overlast te lijf in binnenstad

140 handhavers gaan de overlast in de binnenstad aanpakken.
140 handhavers gaan de overlast in de binnenstad aanpakken. © ANP

Ongeveer 140 handhavers gaan de criminaliteit, overlast en verloedering te lijf in de binnenstad. Het team, dat opereert vanuit politiebureau Nieuwmarkt bestaat uit zeventig agenten en zeventig gemeentelijke handhavers.

Dit maakte burgemeester Eberhard van der Laan woensdagmiddag bekend in een brief aan de gemeenteraad.

De gezamenlijke handhaving door gemeente en politie, onder een en dezelfde chef is volgens hem 'bijzonder en bijna nooit toegepast.' Het team is 24 uur per dag inzetbaar en zal zich vooral richten op overlast, criminaliteit en de verloedering van de binnenstad, veelal veroorzaakt door de enorme drukte. Prioriteit hierbij is de aanpak van nepdrugsdealers, zakkenrollers en straatroof.

De aanpak van overlast zal zich concentreren op afval op straat, verkeer, intimiderend gedrag en op grote groepen, die de doorgang belemmeren in de openbare ruimte. Deze groepen zijn een grote bron van ergernis onder bewoners en winkeliers.

Voor de aanpak van dealers geldt een zero tolerance beleid. Bij ongewenst gedrag wordt gekozen om de daders eerst aan te spreken en te waarschuwen. Bedrijven die de stoep in beslag nemen met verhuurfietsen of uitstallingen, kunnen, bij recidive, rekenen op een dwangsom.

Burgemeester, politie en Openbaar Ministerie hebben opdracht gegeven het dealeroverlastgebied uit te breiden. Op dit moment kunnen dealers een toegangsverbod van drie tot zes maanden krijgen voor De Wallen. Dit moet worden vergroot tot de gehele afzetmarkt in het centrum, inclusief Leidse- en Rembrandtplein. De handhavers kunnen steun krijgen van mobiel cameratoezicht. 

Volgens Van der Laan is handhaving niet dé oplossing voor drukte, maar wel onontbeerlijk, omdat de 'leefbaarheid in grote delen van het centrum is aangetast'.