Amsterdam Bewaar

Handgranaat Jan Eef stond al uren op scherp

Jan Evertsenstraat
Jan Evertsenstraat © anp

De handgranaat die aan de deur van een waterpijpwinkel op de Jan Evertsenstraat was bevestigd heeft uren op scherp gestaan. Uit politieonderzoek blijkt het explosief 's nachts met tie-wraps te zijn bevestigd.

Op camerabeelden is te zien dat in de nacht van 1 op 2 februari een man de handgranaat vastmaakt aan de waterpijpwinkel in de Jan Evertsenstraat.

Vanwege het onderzoek weigert de politie om de camerabeelden van de straat in West vrij te geven. De verdachte is in ieder geval een man en heeft als vervoersmiddel een scooter gebruikt. 

De winkel werd op 2 februari op last van de burgemeester meteen gesloten. Op 2 maart waren er geen redenen meer om de winkel langer dicht te houden. Er werd geen gevaar voor de openbare orde geconstateerd. De shishazaak is sindsdien weer open.

Het is het vierde explosief dat in een jaar tijd in Amsterdam is geplaatst. Twee weken geleden trof de politie na een melding een granaat aan voor de deur van club Suzy Wong in de Korte Leidsedwarsstraat. De horecagelegenheid, die drie weken daarvoor van eigenaar was veranderd, mocht na een maand weer open

Vorig jaar werden voor horecazaken Club Abe en Café In the City ook al granaten gevonden. Ook die twee zaken moesten tot grote ontzetting van de eigenaren dicht.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.