PlusKan dat niet anders?
Halte Vennepluimstraat van tramlijn 26 is ‘één grote modderpoel’ zonder comfort
Een fontein die altijd droog staat, trappen met ‘luie’ treden of een bankje met de rug naar het plein: Het Parool gaat in deze serie op zoek naar dwaze of vreemde bouwingrepen in de stad. Kan dat niet anders? Vandaag: betonnen platen, omgeven door onkruid en afval, als tramhalte op lijn 26.
Een stukje stadsgeschiedenis voor de liefhebber: tramlijn 26 van het Centrum naar IJburg had ooit een metro moeten worden. Er is zelfs een thans vergeten en ongebruikte tunnel in de buurt van de Nieuwmarkt voor aangelegd. Maar toen het aantal geplande huizen op IJburg lager uitviel dan gepland, koos men alsnog voor de tram.
Desalniettemin is lijn 26 niet zomaar een tram: het is de enige lijn waar de trams met twee gekoppelde wagons rijden en de wagons 70 kilometer per uur aantikken. Zo hard gaan onze metro’s ook. Een wolf in schaapskleren dus – of een metro in tramkleren.
Waar voor de metrostations goed gezorgd wordt, komt een zekere halte van tram 26 weinig eer toe: Vennepluimstraat, en dan het perron voor wie het hoofdstedelijke eilandenrijk wil ontvluchten richting de stad.
Sinds maart vorig jaar is de halte opgebroken. Betonnen platen, omgeven door afval en onkruid, vormen nu het opstappen van de Vennepluimstraat. Zonder hokje, bankje of afdakje.
Het idee is dat de halte straks, wél met voornoemde luxe faciliteiten, aan de overkant van de kruising met de IJburglaan ligt.
Amsterdammers zijn namelijk koppig en willen zich niet over de gehele halte verplaatsen: daardoor is de voorste van de gekoppelde trams erg vol, en de achterste tamelijk leeg. De hoop is dat de verplaatsing van de halte dit verhelpt. Er is 400.000 euro voor geraamd.
Tijdlang niks gebeurd
Alléén: het duurt nu wel erg lang en er is een tijdlang niets gebeurd, zeggen gebruikers van de halte. Een steekproef op een regenachtige woensdagavond (er valt 3 mm neerslag) bevestigt dat beeld. Max van der Voort (21) vindt het ‘zeker in de regen vervelend dat er aan de overkant een normaal hokje staat’ — met beschutting — ‘en hier niet.’
De eveneens 21-jarige Elisa Kreye woont sinds vier maanden op IJburg en gebruikt de halte dagelijks om naar de stad te komen, voor werken en uitgaan. Althans, normaal loopt ze liever een halte terug voor het comfort, naar de Diemerparklaan, maar dat lukt niet meer als ze te laat is. “Het is hier één grote modderpoel,” zegt ze.
Als de tram na dit gesprek ook nog eens op volle vaart per abuis de halte overslaat, heeft Kreye er genoeg van. Ze besluit onder het afdakje van de Benu Apotheek op de tram te wachten: daar is ze tenminste beschut tegen de regen.
GVB: licht aan het einde van de tunnel
Er is licht aan het einde van de tunnel, en daarmee wordt niet de Piet Heintunnel bedoeld. Een woordvoerder van het GVB zegt dat de nieuwe halte naar verwachting 28 januari opengaat.
Maar vanwaar de vertraging? Het GVB wilde de zogeheten ‘haltebanden’, een deel van het materiaal van de oude halte, hergebruiken. Maar dat bleek helaas toch niet mogelijk. De bestelling en levering heeft langer geduurd dan verwacht, zegt een woordvoerder. “Dat komt door materiaalkrapte en lange levertijden. Dat is afgelopen jaar een vaker voorkomend probleem geweest.”
Heeft u een voorbeeld van een miskleun of ondoorgrondelijke ingreep in de stad? Mail het onderwerp naar anders@parool.nl.