Halsema ziet geen reden voor onderzoek naar moskee uit boek Lale Gül

Burgemeester Femke Halsema ziet geen reden voor een onderzoek naar koranlessen in de Mevlanamoskee naar aanleiding van de autobiografische roman van Lale Gül Ik ga leven.

Bas Soetenhorst
De Mevlanamoskee in de Kolenkitbuurt tijdens het vrijdagmiddag gebed.  Beeld Marc Driessen
De Mevlanamoskee in de Kolenkitbuurt tijdens het vrijdagmiddag gebed.Beeld Marc Driessen

Daarin schetst Gül een verontrustend beeld van die lessen. Ze schrijft niet om welke moskee het gaat en wil dat ook niet tegen Het Parool zeggen. Uit navraag in de Turks-Amsterdamse gemeenschap blijkt dat het de Mevlanamoskee betreft in Bos en Lommer.

Daar zou Gül tijdens koranlessen zijn verteld dat vrouwenbesnijdenis past binnen de islam, vrouwen mannen moeten gehoorzamen en dat mannen een ‘corrigerende tik’ mogen uitdelen. De imam zou Nederland hebben afgeschilderd als verderfelijk ‘homoparadijs’, waar vrouwen ‘als loslopend vee bij Jan en alleman in bed’ belanden.

Het is, verzekert Gül in interviews, allemaal zo gebeurd. “Eerst twijfelde ik nog of ik wel volledig uit mijn eigen leven zou putten,” zei ze tegen de Volkskrant. “Maar tijdens het schrijven merkte ik snel dat ik niet geïnteresseerd was in fictie.”

Kritische reacties

Voor Halsema is dat geen aanleiding voor een gesprek met de moskee, laat staan een onderzoek. Volgens een woordvoerder zijn er wel voortdurend contacten met moskeeën. Maar er is niet met de Mevlanamoskee gesproken naar aanleiding van het boek.

Het leidt tot kritische reacties in de gemeenteraad en Tweede Kamer. “Ze zou in ieder geval in gesprek moeten, om te weten wat er speelt,” zegt CDA-raadslid Diederik Boomsma. Güls boek ‘roept vragen op over de koranlessen’. “Die moet ze onderzoeken.”

VVD-Kamerlid Bente Becker: “Dit is op z’n minst aanleiding voor onderzoek.”

Halsema laat weten te reageren op ‘concrete signalen’ over misstanden rond koranscholen. Dat is in haar ogen hier niet aan de orde. ‘Het is niet aan de gemeente om oordelen te geven over het boek van Lale Gül; dat is aan literaire critici,’ mailt een woordvoerder. ‘Wel bewaakt de gemeente dat het literaire leven zich in volle vrijheid kan afspelen. Bedreigingen en intimidatie van Lale Gül zijn door de burgemeester dan ook scherp veroordeeld.’

Moskeebestuur

Het moskeebestuur zegt zich niet te herkennen in de roman. “Theoretisch kunnen bepaalde zaken zijn voorgevallen, maar het lijkt me heel stug,” aldus bestuurslid Recep Konuksever.

Halsema heeft wel regulier contact met Milli Görüs, waarbij de Mevlanamoskee is aangesloten. Met die religieuze koepelorganisatie sprak ze over de bedreigingen tegen Gül en praat ze geregeld over zaken als geloofsvrijheid en informeel onderwijs, aldus haar woordvoerder. ‘Wij zijn ons ervan bewust dat het informeel onderwijs soms op gespannen voet kan staan met belangrijke Amsterdamse waarden als vrijheid en de gelijkheid van man en vrouw.’

‘Het geschetste beeld herkennen we niet’

Isa Seven, bestuursvoorzitter in een groot deel van de ­beschreven periode in het boek van Lale Gül, verwijst naar zijn opvolgers. Die voelen zich niet aangesproken, zegt ­bestuurslid Recep Konuksever. “We staan open voor kritiek, maar het geschetste beeld herkennen we niet.” Klopt er dan niets van Güls beschuldigingen? Lees hier het volledige verhaal.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden