Halsema zegt sorry tegen vrouw die door Ivens werd benaderd

Burgemeester Halsema heeft excuses aangeboden aan een vrouw die op een grensoverschrijdende manier is benaderd door voormalig wethouder Laurens Ivens. Een diepgravend onderzoek naar de omvang van zijn gedrag vindt Halsema niet nodig.

Ruben Koops en David Hielkema
null Beeld Maarten Brante
Beeld Maarten Brante

De gewezen SP-wethouder Laurens Ivens (Wonen) had niet alleen ongepaste contacten met de vier ambtenaren die in 2021 een officiële melding tegen hem indienen. Dit weekend werd duidelijk dat hij via sociale media ook intiem contact probeerde te maken met Amsterdammers die hem als wethouder benaderden met hulpvragen of verzoeken.

Dinsdag deed ook in De Volkskrant een vrouw, Amber, haar verhaal over de romantische verzoeken van Ivens aan haar adres. ‘Hoe kan zo’n mooie vrouw die zo vol en energiek in het leven staat, alleen zijn?’ en, ‘Zin om nog eens een drankje te komen doen?’ mailde Ivens haar. Van fysiek contact was uiteindelijk geen sprake.

Amber (36) meldde zich bij de gemeente nadat Ivens op 5 juli besloot af te treden wegens grensoverschrijdende contacten met vier ambtenaren. Ze wilde een klacht indienen en de gemeente waarschuwen dat de voormalige wethouder ook bij vrouwen van buiten het stadhuis romantische toenadering zocht. De klacht werd veel te laat opgepakt, waarop de vrouw afgelopen maandag een belletje kreeg van burgemeester Halsema. Die bood haar excuses aan.

Gesprekken

In antwoord op vragen van Het Parool zegt een woordvoerder van Halsema dat de gemeente inmiddels gesprekken voert met diverse vrouwen die ongepast bejegend zijn door Ivens. Ook wordt bekeken of deze vrouwen hulp nodig hebben na het grensoverschrijdende gedrag. Maar Halsema ziet geen reden om de omvang van het wangedrag van de voormalige wethouder in kaart te brengen. “We doen geen nader onderzoek, omdat de wethouder inmiddels is afgetreden.”

Wat de ChristenUnie en een aantal andere oppositiepartijen betreft voert de Amsterdamse raad woensdag een spoeddebat over het uitdijende schandaal rond de gevallen wethouder. Maar coalitiepartijen D66 en GroenLinks laten weten dat ze het liever volgende week met de burgemeester bespreken omdat een spoedeisend belang ontbreekt, aangezien Ivens al weg is.

‘Hij benaderde mij via sociale media’

Het grensoverschrijdende gedrag van gevallen wethouder Laurens Ivens is niet van de laatste jaren, en speelde ook buiten de gemeente Amsterdam. Vrouwen vertellen. ‘Hij vroeg me of ik dat sexy vond, mannen in uniform.’ Lees verder.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden