Halsema wil uitzetting van Amsterdamse zussen naar Marokko voorkomen: ‘Ze horen bij onze stad’

Burgemeester Femke Halsema heeft bij demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie) om clementie gevraagd voor de zussen Sofia en Najoua Sabbar om hun uitzetting naar Marokko tegen te gaan.

Ruben Koops en Hans van der Beek
 De zussen Sofia en Najoua Sabbar. Beeld Hilde Harshagen
De zussen Sofia en Najoua Sabbar.Beeld Hilde Harshagen

Dat zei Halsema donderdagmiddag tijdens een debat in de raadscommissie Algemene Zaken. De twee jonge Amsterdamse vrouwen van 24 en 21 jaar, die als jonge kinderen arriveerden in Nederland en geen Arabisch of Berbers spreken, hangt uitzetting boven het hoofd.

Zij zitten in de procedure voor een verblijfsvergunning, maar de IND wees hun eerdere aanvraag af en ging in beroep tegen een vonnis van de rechter dat de IND in het ongelijk stelde.

‘Ze zijn een voorbeeld’

“Deze twee Amsterdammers horen bij onze stad en ze zijn een voorbeeld,” zei Halsema nadat de zusters de gemeenteraad hadden toegesproken. “Ik heb contact gezocht met de staatssecretaris en haar gewezen op deze zaak, in het bijzonder op het hoger beroep dat is ingesteld. De staat is hierin vrij om keuzes te maken.”

Ook sprak de burgemeester de wens uit dat de nieuwe minister of staatssecretaris van asielzaken weer een discretionaire bevoegdheid krijgt waarmee een bewindspersoon in schrijnende gevallen een verblijfsvergunning kan toewijzen. Die bevoegdheid verdween in 2019.

Kippenvel

De zussen zijn erg blij met de steunbetuiging van Halsema. Sofia: “We hebben hier zo lang van gedroomd. Eindelijk iemand die ons Amsterdammers vindt, zoals wij ons dat al tijden voelen.”

Najoua: “Als je de burgemeester dat hoort zeggen, krijg je gewoon kippenvel over je hele lichaam. Daar word je heel emotioneel van.”

Het toespreken van de commissie vonden ze erg spannend. Najoua: “We begrijpen de regels in onze procedure volkomen. Wij vragen om medemenselijkheid in ons verhaal. Wij zijn geen nummers, wij zijn mensen. Als je je verhaal dan doet voor de gemeenteraadsleden en ook voor de burgemeester, wil je eigenlijk gaan smeken, omdat deze mensen iets kunnen betekenen. Vandaar dat we allebei emotioneel waren.”

Sofia: “We hadden natuurlijk alles voorbereid, maar als je dan in drie minuten je verhaal moet doen, heb je echt het gevoel alsof je leven ervan afhangt. En zo is het in feite ook.”

13.500 handtekeningen

In de Tweede Kamer zijn eerder deze week schriftelijke vragen gesteld aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid door Corinne Ellemeet (GroenLinks), Don Ceder (Christen Unie), Jasper van Dijk (SP) en Kati Piri (PvdA). Onder meer over waarom het ministerie in beroep is gegaan tegen het vonnis van de rechter, terwijl die toch ‘glashelder’ had gewezen op grote tekortkomingen in het besluit van de IND: ‘In plaats van de door de IND gemaakte fouten te herstellen en Sofia en Najoua de verblijfsvergunning (te) geven waar zij recht op hebben.’ Een petitie voor de zussen is inmiddels 13.500 keer getekend.

Najoua: “Sofia en ik hebben een jaar of twee geleden het gevoel gekregen dat we geen bestaansrecht hebben in Nederland. Door alle loftuitingen en ook doordat we de raadsleden en de burgemeester mochten toespreken, zijn we echt weer gaan geloven dat we er mogen zijn.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden