Halsema wil terrassen wél open: ‘Handhaving anders onhaalbaar’

Burgemeester Halsema doet samen met de burgemeesters van Rotterdam, Den Haag en Utrecht ‘een dringend appel’ op het kabinet om de terrassen en andere buitenruimten te heropenen. ‘De handhaving wordt op deze manier onhaalbaar,’ schrijven ze in een verklaring.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

De burgemeesters doen een dringend appèl op het kabinet om de buitenruimten, inclusief de terrassen, weer toegankelijk te maken. In dichtbevolkte gebieden hebben mensen de ruimte hard nodig en zij zullen die zich ook toe-eigenen, schrijven de burgemeesters. ‘Daarmee wordt handhaving onhaalbaar en komt het lokale gezag ongewild tegenover zijn eigen inwoners te staan.’

De vier steden zeggen dat een ‘beheerste openstelling van de buitenruimten’ juist noodzakelijk is om besmettingen te voorkomen, omdat hiermee ongeregelde samenkomsten tegen worden gegaan. Ook is het nodig voor ‘de geloofwaardigheid van het coronabeleid’.

Het kabinet maakte zondagmiddag bekend de lockdown tot in ieder geval 28 april niet te versoepelen. Eerst was het plan nog om dat per 21 april te doen, maar de situatie in de ziekenhuizen en de nog altijd hoge besmettingscijfers laten dat volgens het kabinet niet toe.

Minder drukte in de parken

Het is niet de eerste keer dat Halsema sneller wil versoepelen dan het kabinet. Eind februari pleitte ze nog om naast de terrassen ook bijvoorbeeld Artis of Hortus Botanicus te heropenen voor publiek, zodat het minder druk zou worden in parken. Daar schaarden de burgemeesters van de andere grote steden zich achter.

Maurice van den Bosch, voorzitter van de Raad van Bestuur van het OLVG, is het eens met de burgemeesters. Hij schrijft op Twitter ‘dat beheerste openstelling van buitenruimten juist kan helpen om besmettingen te voorkomen, omdat zo ongeregelde samenkomsten tegen worden gegaan’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden