Halsema: te weinig agenten over op straat

De politie staat onder zware druk, doordat meer Amsterdammers ­beveiliging nodig hebben na de liquidatie van advocaat Derk Wiersum. Er zijn minder agenten op straat en bij evenementen.

Michiel Couzy
Burgemeester Halsema en Jan Pronker van de politie Amsterdam spreken tijdens de raadsvergadering over de liquidatie van advocaat Derk Wiersum. Beeld ANP / REMKO DE WAAL
Burgemeester Halsema en Jan Pronker van de politie Amsterdam spreken tijdens de raadsvergadering over de liquidatie van advocaat Derk Wiersum.Beeld ANP / REMKO DE WAAL

De zichtbaarheid van agenten op de Amsterdamse straten neemt af, zegt Jan Pronker, plaatsvervangend eenheidschef bij de Politie Amsterdam. “Zoveel rek zit er niet meer in.”

Na de liquidatie van Wiersum, advocaat van kroongetuige Nabil B., is de ‘kring van beveiligde per­sonen toegenomen’, zei burgemeester Femke Halsema donderdag in een raadsdebat over de moord in Buitenveldert. “Die beveiliging moeten we bieden, maar dat kan wel ten koste gaan van de capaciteit van de politie.” Amsterdam heeft volgens haar een krimpend korps en daardoor komt de stad zeker tot 2023 agenten tekort. “Het water staat ons aan de lippen.”

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid kondigde donderdag de oprichting aan van een speciale Narcotica Unit, die de drugscriminaliteit moet aanpakken. Hiervoor moeten 445 mensen worden vrijgespeeld. Halsema steunt de minister, maar vreest ook dat het vrijmaken van deze rechercheurs ten koste gaat van het Amsterdamse korps.

De gemeenteraad doet een gezamenlijke oproep aan het kabinet: geef Amsterdam meer agenten in de strijd tegen liquidaties en drugs­criminaliteit. “Hoe zorgen we ervoor dat we meer agenten in de wijken krijgen,” aldus Reinier van Dantzig (D66).

Oproep

Halsema deelt de oproep aan Den Haag. “Laat ons niet in de kou staan.” Ook haar voorgangers Eberhard van der Laan en Jozias van Aartsen vroegen het kabinet regelmatig om meer agenten.

Halsema reageerde ook op recente opmerkingen van Kamerleden die vinden dat Amsterdam wegkijkt bij drugscriminaliteit. “In Den Haag wordt nog weleens de suggestie gewekt dat we hier met de Franse slag de wet handhaven. Laat mij duidelijk zijn dat we hier geen laissez-faire accepteren.” Tegen de Kamerleden: “U kunt niet zeggen dat Amsterdam een handhavingsprobleem heeft, ­terwijl Den Haag gaat over de ­verdeling van de middelen.”

De burgemeester deed een oproep aan de raad om zich niet uit elkaar te laten spelen door dit soort Haagse frames. Ze zal ook bij het kabinet aandringen op meer mogelijkheden om informatie uit te wisselen, desnoods via een noodwet. Bij onderzoek naar criminele activiteiten is een dergelijke uitwisseling met bijvoorbeeld de Fiod en Belastingdienst erg belangrijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden