Plus

Halsema staat stil bij slachtoffers Sri Lanka

Femke Halsema op de Dam bij de wake voor de slachtoffers van de aanslagen in Sri Lanka Beeld ANP
Femke Halsema op de Dam bij de wake voor de slachtoffers van de aanslagen in Sri LankaBeeld ANP

Tijdens een kleinschalige herdenkingsbijeenkomst op De Dam betuigde burgemeester Halsema haar medeleven met de slachtoffers op Sri Lanka.

Jop van Kempen

Er waren zo weinig belangstellenden dat Halsema iedereen verzocht om in een kring bij elkaar te gaan staan. "Zo wordt het wat intiemer," zei ze. Nog geen vijftig mensen waren op de been om de 321 slachtoffers van de aanslagen te gedenken.

"Ons hart huilt," zei Halsema. "We verzetten ons tegen zinloos geweld en tegen wraakzucht. Dat doen we met fatsoen, met redelijkheid en door bij elkaar te zijn." Vervolgens vroeg ze om een minuut stilte.

Verzoenende woorden
Rikko Voorberg, theoloog en verbonden aan de Popupkerk te Amsterdam, sloot zich bij die verzoenende woorden aan. "Mensen die dood en verderf zaaien mogen niet het laatste woord hebben. Er zijn mensen die willen geloven dat er licht in het duister schijnt. Het antwoord op deze wreedheden is meer licht en meer bloemen."

SP-politicus Sadet Karabulut beaamde dat, al deed ze dat niet vanuit een christelijke overtuiging. Het Tweedekamerlid riep op tot liefde en menselijkheid in de strijd tegen geweld.

De herdenkingsbijeenkomst was georganiseerd door Cornelis Verhagen (vluchtelingenwerker) en Rajah Sagarajah, een Sri Lankese vluchteling die dertig jaar geleden neerstreek in Nederland. Ze hadden slechts een dag voor de organisatie.

"Er is dertig jaar burgeroorlog geweest op Sri Lanka," aldus Verhagen. "De Tamiltijgers vochten voor onafhankelijkheid en het heeft hen uiteindelijk niets opgeleverd. Ze hebben geen autonomie gekregen. Zo'n tien jaar is het rustig geweest. En is het land volledig opgeschrokken door deze aanslagen."

Verbroedering
De bijeenkomst stond nadrukkelijk in het teken van verbroedering. Om polarisatie te voorkomen had de organisatie verzocht om geen religieuze of politieke uitingen te doen. Ook was het Comité 21 maart uitgenodigd, een breed platform tegen onder meer islamofobie, anti-zwart racisme en antisemitisme.

Er sprak ook een vrouw wiens nichtje gewond was geraakt bij de aanslag in Colombo. "Ze had overal bloed, ze is in shock. Ze eet en praat niet meer."

Het was wrang dat die woorden bijna onverstaanbaar waren door het geluid van een straatartiest op de Dam. Die voorstelling trok bovendien aanzienlijk meer belangstellenden dan herdenkingsbijeenkomst voor Sri Lanka.

Lees ook: IS claimt aanslagen Sri Lanka

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden