Update

Halsema staat Kapsalon Theater niet toe, maar protest cultuursector gaat door

Burgemeester Femke Halsema staat Kapsalon Theater, de op woensdag geplande actie in theaters en musea, niet toe. In een verklaring waarschuwt ze dat er zal worden gehandhaafd in Amsterdam. Theater De Kleine Komedie en het Concertgebouw zeggen de actie toch door te zetten.

Jasper Knegt
Met de actie Kapsalon Theater wil de cultuursector een landelijk protestgeluid afgeven. Beeld AP
Met de actie Kapsalon Theater wil de cultuursector een landelijk protestgeluid afgeven.Beeld AP

‘Kunst en cultuur brengen troost en zijn een belangrijk fundament van onze stad. Nu dat fundament is weggevallen, begrijpen wij de teleurstelling en financiële noodzaak voor perspectief,’ schrijft Femke Halsema in de brief. ‘Tegelijkertijd bevinden we ons nog steeds in een pandemie en gelden de landelijke coronamaatregelen. Die heeft het college te handhaven.’

Met de actie Kapsalon Theater wil de cultuursector een landelijk protestgeluid afgeven. In theaters kunnen bezoekers zich laten knippen en gelijktijdig naar een voorstelling kijken. Dit omdat de kappers sinds het weekeinde weer aan het werk mogen, terwijl cultuurinstellingen als theaters, musea en schouwburgen gesloten blijven.

Omdat ook kapperszaken op deze plekken volgens de huidige regels niet zijn toegestaan, wordt de actie van woensdag niet goedgekeurd en zal de gemeente handhaven. Mochten de protesten zich verplaatsen naar de openbare ruimte, worden ze wel gefaciliteerd.

Ook onder meer Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven en Venlo zeggen dat zij cultuurinstellingen die woensdag opengaan aan gaan spreken en waar nodig de coronaregels zullen handhaven. Eerder op woensdag gaf de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls aan geen toestemming te geven voor het initiatief.

Actie wel door

Desondanks zetten theater De Kleine Komedie en het Concertgebouw de actie wel door. “We zijn ontzettend verbaasd dat er op zo’n formele grond een beslissing wordt genomen,” zegt directeur Jörgen Tjon A Fong van de Kleine Komedie. “Waarom mogen ondernemers in Valkenburg wel de horecazaken openen en moeten wij gesloten blijven? De menselijke maat is volledig uit het oog verloren.”

Een woordvoerder van het Concertgebouw zegt de actie te belangrijk te vinden om af te blazen. “Daarmee riskeren we een waarschuwing, maar deze boodschap moet uitgedragen worden.”

Initiatiefnemer Diederik Ebbinge is gebeld door Femke Halsema over de handhavingsplannen. “Het veiligheidsberaad heeft bepaald dat ze gaan handhaven en Halsema moet dat beleid uitvoeren,” aldus de acteur. Toch legt hij zich niet neer bij de boodschap, morgen gaat de actie door in de Kleine Komedie. “Er zit zo veel werk in dat we het wel moeten doorzetten. We zijn als cultuursector altijd al het braafste jongetje van de klas geweest.”

Voor de eventuele consequenties van het doorzetten van de actie is Ebbinge niet bang. “Wij zijn keurige mensen. We gaan er niet op los slaan als er toch gehandhaafd wordt.”

Landelijke actiedag

Meerdere Amsterdamse theaters en musea hebben aangekondigd deel te nemen aan de landelijke actiedag van de cultuursector, en worden voor een dag omgebouwd tot kap-, massage-, of schoonheidssalon. Op het podium van De Kleine Komedie staan al twee vintage kappersstoelen klaar. De tweehonderd afspraken hiervoor waren binnen een minuut uitverkocht.

Cabaretiers als Youp van ‘t Hek, Brigitte Kaandorp, Claudia de Breij, Henry van Loon, Ton Kas en Yentl en de Boer maken woensdag hun opwachting in de tijdelijke kapperszaak. Jochem Myjer en Bert Visscher verzorgen de kaartcontroles bij de zaal.

Het Stedelijk Museum gaat de oproep: Open musea, open cultuur, bezoek kan veilig, met een beamer op de buitenkant van het museum tonen. Ook worden er quotes laten zien waarin bezoekers vertellen dat zij zich veilig voelen in het museum. Op het Leidseplein wordt de voorstelling: De Stille Kracht doorlopend op een groot scherm voor het Internationaal Theater Amsterdam vertoond. Ook valt deze voorstelling online te bekijken.

Bioscoopbranche doet niet meer mee aan protestactie Kapsalon Theater

Ook de bioscoopbranche wilde woensdag actie te voeren tegen het coronabeleid van het kabinet. De Amsterdamse bioscoop Tuschinski zei zich aan te sluiten bij protestactie Kapsalon Theater en wilde net als veel andere theaters en concertzalen openen als een tijdelijke kapsalon. Maar omdat de gemeente de actiedag niet toestaat hebben de organisaties toch besloten om dit af te gelasten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden