Halsema sluit vier zaken op de Zeedijk

Op last van burgemeester Halsema zijn vier horecagelegenheden gesloten op de Zeedijk. De rechter achtte de vrees gerechtvaardigd dat de cafés en restaurants zouden kunnen worden gebruikt voor misdrijven.

Het Parool
Café De Barderij Beeld Streetview
Café De BarderijBeeld Streetview

Tussen de vier gesloten zaken bestaat een samenwerkingsverband. De zaken werden gesloten op basis van de wet Bibob. Vorig jaar legde de Belastingdienst al een boete aan de bedrijven op omdat er te lage omzetten waren opgegeven.

Een van de gesloten cafés is de bekende kroeg De Barderij. Enkele jaren geleden werd dit café overgenomen door buitenlandse investeerders. De andere drie gesloten zaken zijn het Italiaanse restaurant Santa Vergine, grillrestaurant Rodizio en steakhouse Maria.

Criminele activiteiten
Ook blijkt uit justitiële documenten dat de vennoten strafbare feiten hebben gepleegd die in relatie staan tot horeca. Voldoende redenen voor de voorzieningenrechter om mee te gaan in de beslissing van de burgemeester om de horecagelegenheden voorlopig te sluiten.

De bedrijfsvoering van de horecagelegenheden levert volgens de burgemeester een gevaar op voor de openbare orde en vormt een bedreiging voor het woon- en leefklimaat in de buurt. De cafés zouden volgens haar kunnen worden gebruikt voor criminele activiteiten van de eigenaren.

Update
In een eerdere versie van dit artikel werd gesteld dat de cafés en restaurants werden gebruikt voor criminele activiteiten. Op 2 oktober 2019 is dat aangepast.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden