Halsema sluit azc voor overlastgevers in West

Burgemeester Halsema heeft besloten het asielzoekerscentrum voor overlastgevende asielzoekers aan de Transformatorweg in West te sluiten als de overeenkomst met het rijk in oktober na twee jaar afloopt.

Het Parool
Cameratoezicht in de EBTL aan de Transformatorweg.  Beeld Dingena Mol
Cameratoezicht in de EBTL aan de Transformatorweg.Beeld Dingena Mol

In een brief aan de gemeenteraad schrijft de burgemeester dat aan de omwonenden bij de opening in 2017 is beloofd dat de zogeheten EBTL (Extra Begeleiding en Toezicht Lokatie) in West na twee jaar zou sluiten. Deze belofte aan de omwonenden, samen met ‘de druk op de beschikbaarheid van vastgoed in Amsterdam voor maatschappelijke opvang en de benodigde politie-inzet zijn de belangrijke overwegingen bij dit besluit’, schrijft Halsema. Amsterdam heeft haar taak als verantwoordelijke hoofdstad vervuld, aldus de burgemeester. “Het is nu tijd voor andere gemeenten om deze rol op zich te nemen.”

In een EBTL worden overlastgevende asielzoekers opgevangen als strafmaatregel. Er is plek voor maximaal 50 bewoners die er maximaal drie maanden mogen blijven. Via een uitgebreid dagprogramma wordt geprobeerd om een gedragsverandering bij de bewoners teweeg te brengen. Bewoners mogen naar buiten, maar moeten zich aan een meldplicht en een gebiedsverbod houden.

Criminelen

Er zijn twee EBTL’s in Nederland, de tweede staat in Hoogeveen. In beide EBTL’s is geregeld sprake van overlast en incidenten. Gemiddeld drie keer per week wordt er vanuit de twee ETBL’s een 112-melding gedaan, omdat de situatie met een bewoner te ernstig uit de hand loopt. Het personeel van de ‘aso-azc’s heeft nauwelijks mogelijkheden om op te treden tegen het vaak agressieve en manipulatieve gedrag van de bewoners, bleek eerder uit onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid.

Afgelopen jaar werden 34 incidenten als diefstal, zakkenrollerij, belediging, vernieling, heling en openbaar dronkenschap op de locatie in Amsterdam bij de politie gemeld. Er werden in heel 2018 zeventig mensen opgevangen. “Het toezicht in een EBTL is scherp en er zijn directe lijnen met wijkagenten,” zei een woordvoerder van de EBTL in West daarover tegen Het Parool . “We weten precies wie we in huis hebben en wie er naar buiten gaat. Het is ondoenlijk om dit soort incidenten helemaal uit te bannen.”

Begrip

De EBTL-instellingen zitten volgens VluchtelingenWerk, die de belangen behartigt van vluchtelingen en asielzoekers in Nederland, vol met mensen met ernstige gedragsproblematiek en een strafrechtelijk verleden en zijn voor hen niet bedoeld. “Dat is risicovol voor personeel, andere bewoners en omwonenden. Voor asielzoekers met trauma’s, psychiatrische en verslavingsproblematiek moet adequate behandeling geboden worden,” zegt de organisatie op Twitter. VluchtelingenWerk toont begrip voor Halsema’s besluit.

Het COA, verantwoordelijk voor de uitvoering, zou de locatie aan de Transformatorweg wel graag openhouden na 31 oktober 2019. Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat een evaluatie uitvoeren van de proef met de twee EBTL’s. De uitkomsten daarvan worden na de zomer verwacht.

De entree van de EBTL aan de Transformatorweg in Amsterdam. Beeld Dingena Mol
De entree van de EBTL aan de Transformatorweg in Amsterdam.Beeld Dingena Mol
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden