Amsterdam Bewaar

Halsema pakt door met lik-op-stukbeleid Wallen

Erbovenop zitten - bij haar aantreden zei Halsema al dat ze hier prioriteit zou leggen.
Erbovenop zitten - bij haar aantreden zei Halsema al dat ze hier prioriteit zou leggen. © ANP

Burgemeester Halsema introduceert lik-op-stukbeleid op de Wallen. Een goede stap, vindt Ombudsman Arre Zuurmond, die al jaren wijst op de schijnbare afwezigheid van de overheid op de Wallen. 'Dit schept verwachtingen.'

Metéén iets doen. Dat is de rode draad in de eerste reeks sancties die Femke Halsema oplegt om de enorme drukte op de Wallen te beheersen.

Het begint al bij de sturing van de mensenmassa's, crowdcontrol genoemd. Vanaf deze maand zal bij grote drukte in het Red Light District sneller worden overgegaan tot het afsluiten van een straat of steeg met dranghekken.

Dit leidt ertoe dat bezoekers uiteindelijk weer kunnen doorlopen. Een maatregel die al bestond, maar zelden werd toegepast; Halsema verandert dat.

Pinapparaat voor boetes
Ook de netheid van een gebied hoort bij het lik-op-stukbeleid. Als ergens uitwerpselen, kots of veel rommel ligt, kan het straatje worden vrijgemaakt van bezoekers zodat reinigers de ruimte hebben om de boel op te ruimen.

Zo blijft de viezigheid niet liggen tot de volgende schoonmaakronde. 'Dweilpauzes', noemt burgemeester Halsema die maatregel.

Op het water komen extra handhavers beschikbaar, op en rond de drukke vaarroutes

Bezoekers die over de schreef gaan in het gebied, en betrapt worden, kunnen direct een boete verwachten. Net als de parkeerwachten krijgen de gemeentelijke handhavers een mobiel pinapparaat mee, waardoor overlastgevers hun sanctie meteen kunnen voldoen.

Op het water komen extra handhavers beschikbaar, op en rond de drukke vaarroutes, om geluidsoverlast direct te bestraffen. De pleziervaart die zich met versterkte muziek op het water begeeft, is een grote bron van overlast, vooral met warm weer.

Eerste stap
Erbovenop zitten - bij haar aantreden zei Halsema al dat ze hier prioriteit zou leggen. "Als criminoloog heb ik altijd geleerd dat er voor hen die de wet overtreden snelheid en zekerheid van straf moet zijn, dat is nog veel belangrijker dan de zwaarte van de straf," vertelde ze in Het Parool. "De handhaving van de wet zal onder mijn verantwoordelijkheid dus heel veel aandacht krijgen."

Die belofte is nu, voor de korte termijn, vervuld. Halsema stelt nadrukkelijk dat dit om een eerste stap gaat. Later komt er een speciale aanpak voor het gebied die het antwoord moet worden op de overlastproblemen. Dit is ook een belofte die de coalitiepartijen in het college­akkoord hebben gedaan.

Voor hen die de wet overtreden moet er snelheid en zekerheid van straf zijn

Femke Halsema

Ombudsman Arre Zuurmond, die al jaren wijst op de schijnbare afwezigheid van de overheid op de Wallen, vindt de maatregelen een goede eerste stap. "Dit is belangrijk, omdat de gemeente hier vandaag al mee begint en daarmee aangeeft dat zij van plan is iets te doen. Dit schept verwachtingen."

Janny Alberts, directeur van de NV Zeedijk, die met vastgoedinvesteringen de Zeedijk leefbaar heeft gemaakt, wijst er wel op dat de lik-op-stukaanpak hoe dan ook moet worden volgehouden. "Je ziet vaak dat de overheid hierop verslapt zodra het weer iets beter gaat. Dit moeten ze volhouden, wil het echt helpen."

Lees ook: Ombudsman: 'De binnenstad is 's nachts een jungle'

In de voetsporen van haar voorgangers

Ed van Thijn
1985: Onder Van Thijn doet de gemeente de eerste poging om het slechtste deel van de Wallen, de Zeedijk, terug te winnen op de criminaliteit. Door het opkopen van panden en veegacties van de politie maken dealers en tippelaars plaats voor restaurants en bewoners.

Schelto Patijn
1996: De commissie-Van Traa toont aan dat criminelen de dienst uitmaken op de Wallen. Patijn introduceert de gedoogvergunningen voor bordeelhouders en stopt de uitbreiding van het aantal raambordelen.

Job Cohen
2007: Start van de Wallenaanpak, een plan van toenmalig wethouder Lodewijk Asscher, uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van Cohen. Via miljoenen­investeringen worden bordeelhouders uitgekocht en vermindert de gemeente ­het aantal ramen actief.

Eberhard van der Laan
2013: Grijpt de regie over het project en gaat op volle kracht door met het opschonen van de Wallen. Openbare ruimte wordt opgeknapt, maar Van der Laan begint ook het Programma Prostitutie om de positie van sekswerkers te verbeteren en mensenhandel tegen te gaan. Minimumleeftijd voor prostituees gaat naar 21 jaar.