Halsema: ‘Overval op waardetransport in Noord was losstaand incident’

De brute overval op een waardetransport in Noord lijkt volgens burgemeester Femke Halsema een losstaand incident te zijn. Ze zei dat de stad wel wat gewend is qua misdaad, maar dat het vuurwapengeweld ook voor Amsterdamse begrippen ongekend was.

David Hielkema
In Broek in Waterland gingen twee vluchtauto’s in vlammen op na de gewelddadige overval op een waardetransport. Beeld Michel van Bergen
In Broek in Waterland gingen twee vluchtauto’s in vlammen op na de gewelddadige overval op een waardetransport.Beeld Michel van Bergen

Dat zei burgemeester Femke Halsema woensdag in een debat met de raad. “Er is geen informatie die wijst op een patroon van dergelijke gewelddadige overvallen. De verbanden met andere gewelddadige incidenten zijn er wel in ons gevoel, maar ze houden geen verband met elkaar.”

Amsterdam kreeg afgelopen week te maken met verschillende geweldsincidenten. Zo werd op 19 mei een waardetransport met bruut geweld overvallen. Een wilde achtervolging leidde over smalle landwegen naar Broek in Waterland, terwijl de overvallers met automatische wapens op de politie schoten. Daar gingen twee vluchtauto’s in vlammen op en schoten agenten heel vaak op de verdachten die rennend door een weiland vluchtten. Eén overvaller werd fataal geraakt.

En afgelopen weekend werden in de Pijp vijf mensen neergestoken, met een dodelijk slachtoffer tot gevolg.

Ongekend vuurwapengeweld

Halsema zei dat de stad wel wat gewend is qua misdaad, maar dat het vuurwapengeweld bij de overval ook voor Amsterdamse begrippen ongekend was. “Agenten stonden met dienstwapens tegenover automatische wapens. Dat gaat voorbij aan functionele moed en is persoonlijke heldhaftigheid. Daar mogen we trots op zijn.”

De laatste keer dat in Amsterdam een waardetransport werd overvallen was in 2011. Volgens de politie is de mate van geweld en de bereidheid om te schieten kenmerkend voor Belgische en Franse bendes. “Het onderzoek van de politie richt zich op Franstalig België en de herkomst van de groep,” zei Halsema.

In de gemeenteraad werd met lof gesproken over het optreden van de politie. Halsema is trots op de politie, omdat die heeft laten zien dat Amsterdam geen aantrekkelijke locatie is voor dit soort overvallen. “Laten ze hier een gestaalde waarschuwing in horen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden