Nieuws

Halsema: Mercatorplein veiligheidsrisicogebied tijdens WK-wedstrijd Marokko

Tijdens de WK-wedstrijd Marokko-Canada donderdagmiddag zijn het Mercatorplein, Plein ’40-’45 en de Burgemeester de Vlugtlaan aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat heeft burgemeester Femke Halsema woensdag bekendgemaakt in de gemeenteraad.

Marlie van Zoggel en Marijne Beijen
Afgelopen zondag liep het na de zege van Marokko op het WK-voetbal flink uit de hand op het Mercatorplein. Beeld ANP
Afgelopen zondag liep het na de zege van Marokko op het WK-voetbal flink uit de hand op het Mercatorplein.Beeld ANP

Door deze verordening kan de politie eerder ingrijpen. Ook mag de politie mensen fouilleren. Met deze maatregel wil de gemeente voorkomen dat er na de wedstrijd opnieuw ongeregeldheden ontstaan, zoals zondag gebeurde.

De winst van het Marokkaanse elftal op het WK tegen België werd zondag uitgebreid gevierd op het Mercatorplein, maar aan het begin van de avond sloeg de sfeer om. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken en een auto werd in brand gestoken.

Daar zal nu streng tegen worden opgetreden, zei burgemeester Halsema in de gemeenteraad. Het instellen van een veiligheidsrisicogebied ‘betekent dat de politie, op het moment dat er sprake is van zwaar vuurwerk of een sterke aanwijzing daarvan, of van wapens, of er dingen vernield worden, mag optreden in een vroeg stadium’. Maar de burgemeester benadrukte ook: “Feesten op straat mág en hoort bij een voetbaltoernooi als het WK.”

Maatregelen

Naast Amsterdam was het na de gewonnen wedstrijd van Marokko ook onrustig in andere steden, waaronder Rotterdam en Brussel. Halsema zei in de raad dat er ‘geen aanwijzingen’ waren dat de wedstrijd tot ongeregeldheden zou kunnen leiden. Ze noemt het gedrag van de ‘groepen Amsterdamse jongeren ronduit schandalig en in sommige gevallen crimineel’.

De gemeente kondigde eerder al aan ‘zichtbare en onzichtbare maatregelen’ te nemen rond het Mercatorplein om nieuwe ongeregeldheden te voorkomen. Wim Groeneweg, voorzitter van de politiebond ACP, zegt goede hoop te hebben dat het na de voetbalwedstrijd niet opnieuw onrustig zal worden in Nederlandse steden. “Als supporters na de wedstrijd van donderdag de straat opgaan, zal dat vermoedelijk vooral zijn om een feestje te vieren,” aldus Groeneweg.

Mercatorplein

Ondernemers in de buurt van het Mercatorplein geven aan zelf geen bijzondere maatregelen te nemen voor de wedstrijd van donderdag. Bij café Zürich zullen ze hooguit ‘losse dingen op het terras naar binnen halen’, zoals planten en asbakken, zegt een medewerker. Het café liep zondag geen schade op.

Een medewerker van Biertuin West op de Jan Evertsenstraat laat weten dat het café vooral ‘wat extra alert’ zal zijn. “Als het weer escaleert gaan onze deuren dicht en dan blijven ze dicht, zodat onze gasten zo veilig mogelijk blijven.”

Burgemeester Halsema kreeg in de raad ook de vraag waarom de mobiele eenheid zondag pas na 19.00 uur op het Mercatorplein arriveerde om een eind aan de onrust te maken. Dat kwam volgens haar doordat de sfeer pas aan het eind van de middag omsloeg. Ze wees erop dat Amsterdam geen permanent parate eenheden ME meer heeft, in tegenstelling tot Rotterdam en Den Haag.

Marokkaanse gemeenschap

ACP-voorzitter Groeneweg vindt het een ‘goede zaak’ dat de Marokkaanse voetbalbondscoach Walid Regragui de rellen in Europese steden heeft veroordeeld en supporters van het Marokkaanse team heeft opgeroepen respect te tonen voor het land waar ze zijn geboren. “Alles wat wordt gedaan om eventuele onrust te dimmen is positief.”

Groeneweg noemt het ook ‘vertrouwenverwekkend’ dat er vanuit de Marokkaanse gemeenschap in Nederland is opgeroepen niet opnieuw voor problemen te zorgen. Zo verspreidde de Blauwe Moskee in Amsterdam-West deze week een filmpje met beelden van hoe een goal van Marokko uitbundig werd gevierd in de moskee, waar de wedstrijd zondag uitgezonden werd. ‘Zo vier je een overwinning,’ schreef de moskee erbij.

“We hebben met afschuw gekeken naar wat er na de wedstrijd in de stad gebeurde,” zegt een woordvoerder van de moskee. “Groepen jongeren schieten door in hun adrenaline en maken van een moment van blijdschap een moment van schaamte. We proberen met interventies zoals zo'n filmpje een verschil te maken.”

Ook de wedstrijd van donderdag wordt uitgezonden in het gebedshuis aan de Henri Dunantstraat. Jongeren worden extra gestimuleerd daar te kijken door ook een maaltijd aan te bieden. En tijdens de vrijdagpreek zal het vieren van overwinningen ook een onderwerp zijn, zegt de woordvoerder. “We zeggen niet: je mag niet blij zijn of er een speciaal moment van maken. Maar we zeggen: je mag springen en schreeuwen. En daarna ga je weer zitten.”

Bondscoach

De bondscoach van het Marokkaanse voetbalelftal, Walid Regragui, heeft de rellen in Europese steden die uitbraken na de zege van Marokko op België (2-0) tijdens het WK in Qatar, veroordeeld. “Het is heel moeilijk om te zien dat mensen zich zo gedragen. Je moet respect tonen voor het land waar je geboren bent,” zei hij tijdens een persconferentie voorafgaand aan de beslissende poulewedstrijd tegen Canada van donderdag.

Na de zege van de Marokkanen ging het onder meer mis in Amsterdam, Brussel, Den Haag en Rotterdam. “Ik denk niet dat het echte Marokkaanse mensen zijn. Marokkaanse mensen hebben meer respect. In onze cultuur moet je iedereen respecteren,” aldus Regragui.

Marokko heeft na twee wedstrijden 4 punten en is donderdag bij een gelijkspel of overwinning op het al uitgeschakelde Canada zeker van een plek in de achtste finales. In 1986 kwam Marokko voor het laatst zo ver bij een WK.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden