Plus

Halsema maakt zich zorgen om extreemrechtse dreiging in Amsterdam

Burgemeester Femke Halsema heeft haar zorgen uitgesproken over de toegenomen extreemrechtse dreiging in Amsterdam. Ze noemt de normalisering van extreemrechtse denkbeelden in de politiek als een oorzaak voor de toename.

Ruben Koops
null Beeld ANP
Beeld ANP

Halsema’s waarschuwingen staan in een voortgangsbrief over radicalisering in Amsterdam.

Binnen de bestaande Persoonsgerichte aanpak radicalisering, houdt de gemeente momenteel 46 mensen in de gaten. Vorig jaar rond deze tijd waren dat er 54. Mensen met jihadistische denkbeelden vormen nog altijd de hoofdmoot van deze groep, 90 procent. Het aantal rechtsextremistische radicalen in de groep is toegenomen tot twee.

Door de instorting van Islamitische Staat en andere terreurorganisaties is de aantrekkingskracht van deze groepen op Amsterdamse jongeren flink afgenomen, schrijft Halsema. Punt van zorg is wel dat dit jaar diverse veroordeelde IS-strijders hun straf hebben uitgezeten, onder wie enkele Amsterdammers. Zij worden in de gevangenis al begeleid vanwege de ‘potentiële geweldsdreiging’ die deze ex-terrorismegedetineerden vormen na hun vrijlating.

Ook blijven momenten als de herpublicatie van Mohammedcartoons in het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in 2020 ‘trigger events’ voor geradicaliseerde personen om tot geweld op te roepen. Zo werd vorig jaar een Amsterdamse jongen van 17 aangehouden omdat hij een Rotterdamse leraar had bedreigd die een spotprent in de klas had opgehangen.

Vizier op Links

In Amsterdam is vooral de toegenomen extreemrechtse dreiging opvallend. De afgelopen maanden werden zeker vijf lokale moskeeën doelwit van intimiderende acties. Drie van hen kregen in april een luier en spotprenten door de brievenbus geduwd, bij de Westermoskee ging eind vorig jaar een steen door de ruit. “Dit is meer dan in het vorig halfjaar en bovendien gaat het nu vaker om fysieke incidenten in plaats van online uitingen,” zegt Halsema. “In sommige gevallen is een duidelijke relatie met extreemrechtse denkbeelden of groepen te zien.”

Ook is dit voorjaar vijf keer aangifte gedaan door Amsterdammers die een sticker van het platform Vizier op Links op de deur kregen geplakt. Deze organisatie is inmiddels verbannen van sociale media zoals Twitter. Het OM beoordeelt of de stickeracties strafbaar zijn.

Halsema waarschuwt dat er in het publieke debat en de politiek een normalisering lijkt plaats te vinden van rechtsextremistische denkbeelden. Ze noemt daarbij geen politici en partijen bij naam. Wel zegt dat door deze ‘ondermijning van de democratische rechtsorde’ de online geweldsuitingen door rechtsradicalen stijgen.

Het gevolg is ook dat rechts-extremistische groeperingen meer ruimte innemen bij publieke protesten, extreemrechtse ideeën bereiken veel meer mensen dan voorheen. Een radicale groep van enkele tientallen personen met rechts-radicale denkbeelden is bereid tot intimidatie en geweld, aldus de AIVD in het jaarverslag 2020. Namen van personen of groepen noemde de dienst niet.

Halsema wijst er in de brief op dat de aandacht voor radicalisering niet betekent dat de stad álles kan voorkomen. “Het is onvermijdelijk dat er dingen gebeuren in de stad waar de gemeente geen weet van heeft; dat hoort bij Amsterdam en daar zijn we niet bang voor.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden