Halsema: ‘Lockdown Amsterdam zal geen verrassing zijn’

Een lockdown, of volledige afsluiting van Amsterdam, zal voor de gemeente niet onverwachts komen. Het scenario waarbij de hele stad op slot gaat is niet aan de orde maar wordt veiligheidshalve wel voorbereid.

Ruben Koops
Femke Halsema. Beeld ANP
Femke Halsema.Beeld ANP

Dat zei burgemeester Halsema donderdagmiddag in een debat met de gemeenteraad. Bij een lockdown, zoals die in Frankrijk en België zijn afgekondigd, gaat de stad op slot en mogen inwoners alleen nog met toestemming van de overheid hun huizen verlaten.

Premier Rutte herhaalde woensdag in de Tweede Kamer dat een lockdown-scenario in Nederland niet nodig is vanwege de ontwikkeling van de virusuitbraak, en de enorme impact die dit heeft op de samenleving.

Voorstanders

Maar de voorstanders van die strategie, met name Forum voor Democratie, vroeg na vergeefse pogingen in de Tweede Kamer donderdagmiddag opnieuw aandacht voor deze maatregel.

FvD-raadslid Anton van Schijndel vindt dat een lockdown de beste manier is om de stad te beschermen. In een reactie benadrukte Halsema dat de hoofdstad het kabinetsbeleid volgt, maar bevestigde ook dat Amsterdam er wel rekening mee houdt dat het kan gebeuren. “We bereiden ons wel voor op effecten die een lockdown zou kunnen hebben. Zowel de fysieke infrastructuur ervan, als het effect op de sociale veerkracht van deze regio.”

Verder herhaalde de burgemeester dat het er in Amsterdam momenteel gemoedelijk aan toe gaat. Het wordt wat drukker in de parken en plantsoenen, maar problemen voor de openbare orde geeft dit niet. Ook houden mensen uit zichzelf voldoende afstand, en handhavers van de gemeente gaan hier ook op wijzen als ze situaties tegenkomen waarin dit niet gebeurt.

Voetbal

Aanstalten om groepjes jongeren die buiten sporten of rond hangen uit elkaar te halen vanwege het gevaar op besmetting, maakte zij niet. Eerder had de politie gezegd zich zorgen te maken om groepen jongeren die niet naar school hoeven en zich concentreren op trapveldjes en speelpleinen. Volgens de burgemeester is het juist goed dat jongeren naar buiten gaan. “Dat er gevoetbald wordt is op zichzelf goed, maar spring niet bovenop elkaar. Daarin hebben ouders en jongeren een eigen verantwoordelijkheid. Het gaat mij te ver om te zeggen dat er niet meer gevoetbald mag worden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden