Nieuws

Halsema: ‘Laat Koningsdag - de thuiseditie niet zomaar voorbijgaan’

Oranjeshirts van Koningsdag in een etalage in Amsterdam tijdens de coronacrisis. Beeld ANP
Oranjeshirts van Koningsdag in een etalage in Amsterdam tijdens de coronacrisis.Beeld ANP

Burgemeester Femke Halsema roept Amsterdammers in een open brief op om Koningsdag en Bevrijdingsdag niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, ondanks alle beperkingen door de coronacrisis.

Michiel Couzy

Ze stelt voor om livestreams te maken van optredens thuis, van digitale vrijmarkten, online bingo’s en quizzen, of van een eerbetoon aan het zorgpersoneel. Amsterdammers kunnen hun initiatieven voor Koningsdag 2020 – de thuiseditie, delen op wijamsterdam.nl.

De dodenherdenking op 4 mei is dit jaar ook anders dan normaal. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle blazers op om het Taptoe signaal om twee minuten voor acht mee te spelen vanuit huis. Ook de 75-jarige bevrijding van Nederland op 5 mei wordt thuis gevierd. Amsterdammers die iets willen organiseren of hun gedachten en emoties willen delen, kunnen zich ook online melden.

Hou vol

‘Zeker in deze voor velen zo moeilijke tijd is het belangrijk en waardevol om de doden te herdenken, stil te staan bij de bevrijding van ons land 75 jaar geleden, en Koningsdag te vieren,’ aldus Halsema. Ze roept Amsterdammers op om vol te houden en sterk te zijn, ‘voor onszelf en voor elkaar.’

Een virtuele Koningsdag en taptoe vanaf je balkon

Om toch nog een veilige en alternatieve Koningsdag te kunnen vieren wordt op 27 april het Kingsday VR Festival gehouden. Het live-evenement in virtual reality speelt zich af op de Dam in Amsterdam en bevat onder meer muziekoptredens en een lichtshow. De opbrengst wordt gedoneerd aan de Voedselbank. Bezoekers kunnen bij de bar virtueel bier bestellen, losgaan op de dansvloer en kunnen ook de koning virtueel de hand schudden en hem feliciteren met zijn verjaardag.

Op Koningsdag mag er binnen de grachtengordel van Amsterdam niet worden gevaren.

De Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei vindt dit jaar vanwege de maatregelen tegen het coronavirus in klein gezelschap plaats. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn er onder anderen, publiek wordt opgeroepen thuis te blijven. Naast het koningspaar zijn ook premier Mark Rutte, burgemeester Femke Halsema en voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei aanwezig op de Dam.

Het koningspaar legt een krans bij het Nationaal Monument. Daarna volgt het trompetsignaal taptoe, de twee minuten stilte en het Wilhelmus. Het Amsterdamse 4 en 5 comité roept professionele en amateur­muzikanten op om overal in de stad met de ramen open of op hun balkon het traditionele taptoe­signaal mee te spelen.

Meer dan honderd organisaties zouden op 5 mei een openbare vrijheidsmaaltijd organiseren, waar mensen kunnen praten over vrijheid. Om daar toch nog iets van door te laten gaan, hebben Joris Bijdendijk (chef van Rijks) en Samuel Levie (Food Cabinet) op uitnodiging van het comité een ‘vrijheidsmaaltijdsoep’ gemaakt. Het blik, ontworpen door Piet Parra, wordt op Bevrijdingsdag uitgedeeld.

Andere programma’s, zoals de Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet, worden doorgeschoven naar volgend jaar. Wel worden enkele verhalen als podcast verspreid of via een live­stream. Zo maken schrijver Abdelkader Benali en geluidskunstenaar Harpo ’t Hart de podcast De Soldaat van Zandvoort, over soldaat Bouali, die als Marokkaan in Franse dienst tijdens de oorlog aanspoelt in Nederland. Ook een aantal programma’s van Theater na de Dam worden aangeboden in digitale vorm.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden