Halsema ‘groot voorstander’ van verkoopverbod vuurwerk

De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, pleiten voor een algeheel vuurwerkverbod rond de jaarwisseling. Ook burgemeester Femke Halsema is ‘groot voorstander’ van een verbod, zo laat zij weten.

Het Parool
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Dat gaat volgens haar verder dan alleen een afsteekverbod. “Handhaving van het afsteekverbod kon dit jaar niet vanwege het ontbreken van een verkoopverbod: er waren grote juridische risico’s en een groot probleem in de handhaving omdat het overal vrij te verkrijgen was. Een verkoopverbod lost beide problemen op.”

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, liet eerder al namens de burgemeesters weten dat vuurwerk volgens hen voor schade zorgt en het een enorme druk op de hulpdiensten legt. “Het brengt dit jaar ook veel onzekerheid en spanningen met zich mee.”

Tweede Kamer

De Tweede Kamer overlegt dinsdag over de kwestie. GroenLinks en Partij voor de Dieren gaven vorige week al aan dat ze voor een vuurwerkverbod zijn dit jaar, vooral om de zorg niet nog meer te belasten. Premier Mark Rutte zei vrijdag de zorgen over de jaarwisseling te begrijpen. Het kabinet zal zich de komende tijd buigen over mogelijke maatregelen tijdens de kerst en de jaarwisseling, zo gaf hij aan.

Begin dit jaar werd het gebruik van vuurwerk al aan banden gelegd. Onder meer knalvuurwerk, sierpijlen en vuurwerk in de zwaardere categorie F3 is verboden vanaf 1 december.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden