Nieuws

Halsema: gemeente wil Ajax bij kampioenschap eren, maar huldiging blijft verboden

Supporters kunnen een feestje bij de Arena vergeten als Ajax zondag kampioen wordt: een huldiging is verboden. Maar zorgen zijn er toch. Zo sluiten de kroegen op het Leidseplein uit voorzorg hun terrassen.

Na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen AZ vierden de spelers en de Ajax-staf al een officieus feestje vanaf een balkon bij de Arena, waarop enkele honderden supporters afkwamen. Beeld Jasper Ruhe/Ajax Images
Na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen AZ vierden de spelers en de Ajax-staf al een officieus feestje vanaf een balkon bij de Arena, waarop enkele honderden supporters afkwamen.Beeld Jasper Ruhe/Ajax Images

Er zal vast iets creatiefs bedacht worden door de ­socialemedia-afdelingen van Ajax en de gemeente Amsterdam om de aanstaande kampioenen van Nederland een mooi eerbetoon te geven. Volgens burgemeester Femke Halsema denkt Ajax na over een alternatieve huldiging op televisie, in de hoop dat mensen thuis op de bank blijven zitten als Ajax zondag wint.

Of het genoeg is om te voorkomen dat er dit weekend, tegen de coronaregels in, toch feest op straat gevierd wordt, valt te betwijfelen. Vorige week, na afloop van de gewonnen wedstrijd ­tegen AZ, vierden de spelers en de Ajaxstaf al een officieus feestje vanaf een balkon bij de Arena. Daar kwamen enkele honderden supporters op af.

Uit voorzorg halen de kroegen op het Leidseplein zondag op verzoek van de gemeente hun terrassen naar binnen, bevestigt de voorzitter van de belangen­vereniging van de horeca in die buurt. “Een grote toeloop is moeilijk te handhaven,” zegt hij. Ondanks alle goede bedoelingen wordt dus wel rekening gehouden met uitbarstingen van feestvreugde in de stad.

Zondag kan Ajax tegen FC Emmen kampioen worden. In de gemeenteraad leven zorgen dat dit tot spontane huldigingsfeestjes zal leiden, nu officiële evenementen vanwege de corona­regels nog altijd niet zijn toegestaan.

‘Terug bij af’

De burgemeester deelt die zorg, en heeft deze week meermaals overleg gevoerd met de politiechef en de hoofdofficier van justitie. “Er kunnen in de stad geen momenten plaatsvinden waarop de huldiging gevierd wordt,” waarschuwde Halsema gisteren in antwoord op vragen van de PvdA. “We zullen voorbereidingen treffen om mensen te ontmoedigen elkaar te treffen.”

Deze week werd duidelijk dat het kabinet geen toestemming geeft voor de aanwezigheid van publiek tijdens de wedstrijd tegen Emmen, tot grote teleurstelling van Ajaxdirecteur Edwin van der Sar. “Wij vinden het onbegrijpelijk,” zegt hij. “Er zaten vorige week bij Ajax-AZ bijna 7500 supporters in de Arena, iedereen was getest. En het is allemaal naar wens verlopen. Het smaakte naar meer, maar het wordt veel minder. Sterker nog, dit voelt alsof we terug bij af zijn.”

Om te voorkomen dat supporters toch massaal naar de Arena komen wordt bij Ajax nagedacht over een alternatieve huldiging die op televisie te zien is, aldus Halsema. “Als stad zullen we, mocht Ajax officieel kampioen worden, zichtbaar maken hoe ongelofelijk trots we zijn op onze ploeg, zonder verzameling van mensen­massa’s.”

‘Koffie drinken’

De supportersvereniging van Ajax is ‘heel benieuwd’ hoe de gemeente zo’n alternatieve tv-huldiging voor zich ziet en gaat daar graag over in gesprek, zegt voorzitter Fabian Nagtzaam. “Voorop staat dat wij heel veel respect hebben voor de kampioenen in de zorg, die nooit overbelast mag raken,” zegt hij.

Nagtzaam raadt het supporters dan ook af om zondag naar de stad te komen om het kampioenschap uitbundig te vieren. “Wij hopen dat onze supporters de huidige maatregelen in acht nemen. Vanuit de vereniging zouden wij nooit oproepen om ‘koffie te gaan drinken’ op het Museumplein, zoals de afgelopen tijd steeds op zondag gebeurde.”

De beste manier om ongewenste samenkomsten te ontmoedigen, is volgens Nagtzaam om supporters toe te laten bij de wedstrijd. “7500 man, getest en wel. Eerdere Fieldlabexperimenten hebben al aangetoond dat dit op een veilige manier kan. Dat was verreweg de beste oplossing geweest.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden