Halsema: ‘Criminele en geweldscultuur krijgt geleidelijk Italiaanse trekken’

De drugscriminaliteit die zich in Amsterdam en Rotterdam concentreert, moet worden teruggedrongen en de Tweede Kamer moet daar prioriteit aan geven. Dat zeggen de burgemeesters van die steden, Femke Halsema en Ahmed Aboutaleb, in een brief aan de Kamer. Woensdagavond wordt er gedebatteerd over het onderwerp.

ANP
null Beeld Maarten Brante
Beeld Maarten Brante

‘Wij dreigen terecht te komen in een criminele en geweldscultuur die geleidelijk Italiaanse trekken krijgt,’ aldus de burgemeesters. ‘Het gaat niet alleen om het uitvechten van conflicten over de beheersing van de drugsmarkt maar we zien ook geweld uit machtsvertoon en met de bedoeling de democratische rechtsstaat te ontwrichten.’

Groot aantal liquidaties

Halsema en Aboutaleb verwijzen daarbij naar een groot aantal liquidaties ‘met als tragisch dieptepunt de moorden op de broer van de kroongetuige, advocaat Derk Wiersum en journalist Peter R. De Vries. Journalisten, advocaten, politici en mensen met een publieke taak moeten beveiligd worden, woningen worden beschoten en aanslagen worden gepleegd’.

Een week geleden spraken de Kamerleden van de commissie Justitie en Veiligheid al met de driehoek van Amsterdam en Rotterdam over de georganiseerde criminaliteit. Nu benadrukken de burgemeesters dat er onder meer versterking bij de politie en het Openbaar Ministerie moet komen en dat er vaart gemaakt moet worden met antiwitwaswetgeving.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden