Nieuws

Halsema bij herdenking Holocaust: ‘Schaamteloos als de Jodenster wordt misbruikt’

Met een wegens corona aangepast programma is zondag bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ in Amsterdam de Holocaust herdacht. Deze week is het 77 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, het internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd.

ANP
Minister-president Mark Rutte legt samen met staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een krans bij het Spiegelmonument tijdens de Nationale Holocaust Herdenking. Beeld ANP /  ANP
Minister-president Mark Rutte legt samen met staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een krans bij het Spiegelmonument tijdens de Nationale Holocaust Herdenking.Beeld ANP / ANP

De plechtigheid was wegens coronamaatregelen besloten en de stille tocht ging niet door. Wel werd er gesproken, ook door de kleinzoon van een overlevende, en was er muziek. Onder meer namens premier Mark Rutte en staatssecretaris Maarten van Ooijen van VWS, beiden aanwezig, werd een krans gelegd.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zei in haar toespraak dat we kunnen leren van het verleden. “Laten wij ons uitspreken. Laat onze coronamoeheid, onze frustraties en onze meningsverschillen niet in de weg staan van onze waakzaamheid en van het onloochenbare feit dat wij hier en nu wel in vrijheid leven en keuzes kunnen maken.” Halsema noemde het ‘schaamteloos, als de Jodenster wordt misbruikt voor effectbejag, enkel en alleen om aandacht te krijgen, te provoceren’.

En: “Er zijn lessen te trekken uit het verleden. Niet door leed te vergelijken. Niet door gekozen politici van nu te vergelijken met massamoordenaars uit het verleden. Maar door te leren dat onze democratische rechtstaat en onze open samenleving niet vanzelfsprekend zijn. Dat verdraagzaamheid geen onverschilligheid mag betekenen. Dat iedereen, altijd, gevrijwaard moet zijn van vernedering.”

Gouden Medaille

Een van de sprekers op de jaarlijkse Holocaust Herdenking was Jacques Grishaver, de voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité. Grishaver is ook de initiatiefnemer van het Holocaust Namenmonument, waar hij zich jaren hard voor heeft gemaakt. Dat monument aan de Weesperstraat, voor de 102.000 Nederlandse Holocaustslachtoffers, is in september onthuld.

Vanwege zijn grote maatschappelijke verdiensten en in het bijzonder voor zijn rol bij de totstandkoming van het Nationaal Holocaust Namenmonument, heeft Grishaver zondag van Halsema de Gouden Medaille van de stad Amsterdam ontvangen.

Eenheid bewaren

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp refereerde in haar toespraak aan dat monument. “Het heeft de doden terug naar huis gebracht. En ze hun identiteit teruggegeven. Het geeft niet alleen overgebleven familieleden, vrienden en nazaten een plek om ze te herdenken, middenin de voormalige Amsterdamse Jodenbuurt. Het monument laat je er ook, in zijn volle gewicht, zien wat er is gebeurd.”

De Kamervoorzitter stelde dat we ons altijd bewust moeten zijn van wat haat kan aanrichten. “De eenheid bewaren. Ook, juist, in het parlement. Het hart van onze democratie.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden